„Un ziar american anunţă că poliţia americană caută-n ruptul capului o bandă de răufăcători ce pare a fi destul de numeroasă, cari însă nu omoară şi nu fură ci numai strică şi nimicesc tot în casa în care se introduc. Această nouă specie de hoţi a cauzat pagube enorme la New-York, fără ca până acum poliţia să le poată da de urmă.
Într-una din zile un poliţist a zărit la o vilă un geam deschis. Vila era aranjată pentru o tânără pereche care încă nu se întorsese din călătoria de nuntă. Înlăutru tot mobilierul, decoruri, porţelanuri, obiecte de preţ erau stricate, sparte, covoare scumpe tăiate, nici o bucată nu mai era întreagă dar erau toate acolo, din locuinţă nu lipsea nimic.
Exemplul acestor spărgături din ţara lui Columb aprins şi la tovarăşii lor dincoace de ocean. În Germania şi în Austria spargeri de felul acesta sunt la ordinea zilei, cu deosebirea numai că hoţii aceştia nu-şi fac de lucru să strice tot, ci numai aceea ce nu pot duce cu ei.
<<Prea Stimate Hoţ! Aici las 300 cor. ca răsplată pentru osteneala dumitale şi câteva ţigarete, rugându-te însă să nu faci nici o stricăciune la mobile. Proprietarul>>.
Când s-a întors acasă, proprietarul a constat că banii şi ţigaretele dispăruseră, dar mobila era neatinsă, ceea ce de fapt i-a cauzat mare bucurie. Hoţul, se vede treaba, era deprins la politeţă”. [„Patria”, Anul IV, nr.69, Cluj, 30 martie 1922].
Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider și ClujToday, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.