Clujul de ieri: Cum se pedepseşte în alte ţări un slujbaş care primeşte daruri

Trimite și altora

„Boala cea mai grozavă de care suferă ţara noastră este, după cum am mai spus şi altă dată, mita. Aceasta, cu alte cuvinte, însemnează darul de bani sau de alt fel, pe care-l primeşte un slujbaş pentru ca el să-i facă ceva înlesnire aceluia care îl dă.

Această mită se găseşte în aproape toate ţările, dar nicăiri ea nu a luat o întindere atât de mare, ca la noi. Este astfel, am putea zice, un rău înrădăcinat al pământului nostru fără de care aproape nici că se poate trăi.

Poporul nostru cunoaşte foarte bine şi el acest lucru şi de aceia a făcut proverbul cunoscut de toată lumea, care zice, că până la Dumnezeu te mănâncă sfinţii. Deosebirea dintre mita de la noi şi cea din alte ţări nu este astfel decât aceia, că la noi o primeşte aproape oricare slujbaş, pe când aiurea o primesc numai foarte puţini. Din faptul acesta rezultă, că la noi păcătoşenia aceasta aproape că nu se poate stârpi, atâta este ea de înrădăcinată, pe când aiurea cineva care a fost găsit, că a luat mită, e pedepsit numaidecât în chipul cel mai aspru.

Un astfel de exemplu avem acum în Germania, la Berlin, unde s-a dovedit că primarul Dr. Schneider a luat în mai multe rânduri mită în formă de daruri şi pentru faptul acesta el a fost pedepsit în chip foarte aspru. Întâi şi întâi l-a scos din rândurile sale partidul, din care făcea parte, apoi a venit ministerul, şi l-a dat afară din slujbă în mai puţin de 24 de ceasuri.

Din întâmplarea aceasta am putea foarte mult învăţa şi noi, căci dacă şi la noi în ţară slujbaşii ce se lasă mituiţi ar fi tot atât de repede şi de aspru pedepsiţi, apoi de bună seamă că moravurile s-ar îndrepta în timpul cel mai scurt şi omului sărac, ca şi celui bogat i s-ar face la fel dreptate, şi fără ca cineva să fie silit a unge cu bani grei roţile, ca ele să nu mai scârţâie”. [„Lumea şi Ţara”, Anul VII, nr.43, Cluj, 27 octombrie 1929].

Clujul de ieri este rubrică permanentă a ClujInsider.ro și ClujToday.ro, realizată de istoricul clujean Felix Ostrovschi.

Comments

comments

SHARE
Previous articleUSAMV Cluj devine singurul producător de probiotice din România
Next articleClujul de ieri: S-a sinucis Vasile Mera, cunoscutul concesionar de linii de autobuse
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

eighteen − three =