Studiu UTCN și Napoca Rally Academy: Care este combustibilul viitorului?

Trimite și altora

Epoca motoarelor Diesel se apropie de sfârşit, mai ales în Europa, iar pentru perioada imediat următoare benzina poate fi considerată drept carburantul cel mai potrivit.  Însă nu orice benzină, ci cea aditivată, care poluează mai puţin şi care are performanţe mai bune decât benzina obișnuită. Acesta este rezultatul unui studiu realizat de cercetătorii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca în parteneriat cu piloţii de la Napoca Rally Academy. Rezultatele studiului au fost prezentate de pilotul Bogdan Marişca, anunță ClujToday.ro.

 

Cercetătorii clujeni au folosit cel mai performant simulator de motor din această parte a Europei pentru a testa diferite tipuri de carburant fosil. Concluzia a fost că benzina este mai eficientă decât motorina. Cercetătorii clujeni au corelat şi date furnizate de producătorii de automobile şi au ajuns la concluzia că, ”în anul 2030, automobilele cu motoare Diesel vor reprezenta doar 5 la sută din totalul celor aflate în circulaţie”, spune pilotul de raliuri Bogdan Marişca.

După ce au ajuns la concluzia că benzina este mai bună decât motorina, au testat diferite tipuri de benzină. Ei au folosit automobile fabricate în acelaşi an, cu motorizare identică, ce au fost conduse 20.000 de kilometri de piloţii Napoca Rally Academy. Aceste teste, corelate cu teste de laborator, au dus la concluzia că rafinăriile româneşti – este vorba în special de rafinăria Petrom – produc o benzină mai bună decât multe sortimente de pe piaţa mondială. Mostre din această benzină au fost trimise la Viena, la laboratoarele centrale ale OMV, unde cercetătorii din domeniul chimiei au ajuns la concluzia că în România există benzină vândută la pompe care este mai bună decât benzina medie de curse. Şi aceasta în condiţiile în care benzina de curse costă peste 4 euro litrul, mai spune pilotul Bogdan Marişca. În urma testelor, Bogdan Marişca recomandă benzina de tip MaxxMotion.

 

Care sunt celelalte tendințe din acest domeniu, descoperiți AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul de ieri: Aspecte noi ale Clujului
Next articleUSAMV vinde mere din soiuri românești
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 × 2 =