Schimb de bune practici între administrațiile locale din Cluj-Napoca, Sibiu și Timișoara

Trimite și altora

Trei dintre cele mai importante orașe din România au decis să facă schimb de bune practici în administrația locală. Este vorba de Sibiu, Timișoara și Cluj-Napoca, ai căror primari s-au întâlnit la Cluj pentru a-și împărtăși unii altora experiențe pozitive. Aceasta a fost cea de-a doua ediție a conferinței de bune practici.

Sibiul a devenit cunoscut în întreaga lume pentru Târgul de Crăciun. Acest târg a fost organizat pentru prima oară în anul 2007, când Sibiul a fost Capitală Culturală Europeană și când România a aderat la Uniunea Europeană. Inițiativa Târgului de Crăciun a pornit de la atașatul cultural al Ambasadei Austriei, care a oferit informații prețioase despre Târgul de Crăciun din Viena, care a fost inspitatorul Târgului de Crăciun din Sibiu. La început, târgul a fost unul de mici dimensiuni, cu 38 de căsuțe, și a fost organizat în Piața Mică. Însă Târgul de Crăciun din Sibiu a crescut de la an la an, iar acum este inclus în recomandările de călătorie la nivel internațional. ”Târgul de Crăciun este cofinanțat de municipalitate, însă doar în baza unor proiecte depuse de organizatori, prin mecanismul numit Agenda Culturală. Astfel, în fiecare an, Târgul de Crăciun oferă ceva nou”, spune primarul Sibiului, Astrid Fodor.

În perioada Târgului de Crăciun, gradul de ocupare a pensiunilor și hotelurilor din Sibiu este de 110 la sută, pentru că unii dintre turiști stau în comunele din jurul orașului. Astfel, Târgul de Crăciun înseamnă un al doilea sezon turistic. Modelul Târgului de Crăciun a fost preluat și de Cluj, iar administrația locală vrea să învețe de la cea din Sibiu cum să promoveze mai bine acest eveniment. În schimb, Clujul va împărtăși celorlalte administrații locale ideea de a regândi spațiile din oraș prin intermediul unor concursuri internaționale de soluții. ”Această procedură de achiziții publice oferă primăriilor posibilitatea de a lucra cu cei mai buni specialiști”, spune primarul din Cluj, Emil Boc.

În Cluj, au fost deja organizate patru astfel de concursuri, iar Timișoara va organiza în curând primul său concurs internațional de soluții, pentru realizarea unui centru de artă și inovare necesar pentru perioada în care acest oraș va fi Capitală Culturală Europeană, spune primarul din Timișoara, Nicolae Robu. În schimb, Timișoara va împărtăși din experiența sa legată de reamenajarea canalului Bega.

”Deja, peste 20.000 de turiști au fost transportați de vaporașele de pe Bega, iar de joi va fi lansat și transportul public pe acest canal”, a spus primarul Nicolae Robu. Experiența Timișoarei este utilă pentru reamenajarea malurilor Someșului în Cluj și Cibinului din Sibiu, au spus primarii celor două orașe din Transilvania.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY