O iniţiativă din Sibiu, din inima Transilvaniei, a intrat în finala uneia dintre cele mai importante competiţii din lume dedicate inovaţiilor care pot schimba lumea, The Chivas Venture. Competiţia, organizată de compania care deţine cunoscuta marcă de whiskey, oferă premii în valoare de un milion de dolari celor mai bune proiecte. Iar proiectul care a dus proiectul din Transilvania în finala competiţiei mondiale este cel al unui filtru de apă deosebit de performant. Puteţi să susţineţi proiectul, cu un vot AICI.
Primul proiect creat în Transilvania de Khar and Partners a fost o fermă hidroponică, pe care a înfiinţat-o în satul Cristian, judeţul Sibiu. ”Astfel de ferme pot fi soluţii foarte bune pentru producerea hranei în regiuni care nu sunt favorabile agriculturii. Nu este cazul României, însă am dorit să demonstrăm aici că un astfel de proiect este viabil”, spune Khaled al Mezayen, fondatorul companiei. Iar datele economice arată că, într-adevăr, hidroponia poate produce hrana viitorului. Pe o suprafaţă de doar 160 de metri pătraţi, ferma hidroponică din Cristian produce în fiecare zi o tonă de iarbă furajeră, ideală pentru hrana animalelor. În mod natural, o astfel de cantitate de iarbă ar trebui recoltată zilnic de pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. Proiectul construirii unor ferme hidroponice ar putea fi dezvoltat la nivel internaţional din 2018. Iarba furajeră crescută în ferma din Cristian este în întregime ecologică. Fermele hidroponice pot fi utilizate nu doar pentru a produce hrană pentru animale, ci şi pentru a produce legume şi fructe destinate consumului uman.
În realizarea acestui proiect, echipa lui Khaled al Mezayen s-a confruntat cu o provocare: aceea de a găsi un sistem foarte eficient de filtrare a apei utilizate în hidroponie. Răspunsul la această problemă a fost reprezentat de crearea unui sistem propriu de filtrare. Iar în acea perioadă, mai exact în 2013, Khaled al Mezayen a decis să îl invite pe fostul său şef, Pierre Huet, să i se alăture şi să devină asociat în firma Khar and Partners.
Echipa condusă de Khaled al Mezayen a reuşit să dezvolte unul dintre cele mai performante sisteme de filtrare din lume. Acest sistem a fost botezat SOWAT, acronimul denumirii System Open Water Advanced Technology. Acest sistem are patru etape de filtrare care transformă apa poluată sau infestată în apă bună de băut. În prima etapă, sunt îndepărtate particulele mari, gen nisip, care se regăsesc în apă. În a doua etapă, cu ajutorul unui filtru format din sticlă reciclată, sunt îndepărtate bacteriile, cu ajutorul unui sistem de polarizare. Al treilea filtru este format din carbon activ, iar apa deja curăţată prin etape succesive mai trece printr-un al patrulea filtru, dezvoltat în parteneriat cu o firmă din Franţa.
Acest filtru este atât de performant încât nu lasă să treacă particule cu diametrul mai mare de 10 nanometri. În această etapă sunt eliminate şi virusurile, care au, de regulă, un diametru de cel puţin 20 de nanometri. Astfel, filtrul reuşeşte să elimine polenul, poluanţii organicii sau coloizii minerali. Rămân doar mineralele dizolvate în apă. ”Nu folosim deloc substanţe chimice. Este vorba de fizică pură. Folosim principiile mecanicii pentru a filtra apa”, spune Khaled al Mezayen.
În proiectarea sistemului de filtrare, membrii echipei conduse de Khaled al Mezayen au ţinut seama de dorinţa acestuia ca astfel de sisteme să fie mobile şi uşor de transportat, pentru a fi disponibile şi celor nevoiţi să trăiască în zone de conflict sau în taberele de refugiaţi, acolo unde accesul la apă potabilă este o mare problemă. Astfel, SOWAT a ajuns să cântărească doar 250 de kilograme şi să fie un sistem de tip plug-and-play. Adică, trebuie contectat la o sursă de energie electrică, apa poluată este extrasă cu un furtun şi apoi acest sistem livrează apă potabilă. Consumul de energie electrică este echivalent cu cel produs de un bec cu puterea de 60 W. Capacitatea de filtrare variază între 20 şi 100 de metri cubi de apă pe zi, ceea ce înseamnă că acoperă necesarul de apă potabilă pentru comunităţi cuprinse între 500 şi 5.000 de persoane.
Citiţi mai multe despre aici subiect pe www.clujtoday.ro.