ViaCluj.tv: Un moment de comuniune. Cardinalul Francisco Monterisi a participat la dezvelirea statuii cardinalului Iuliu Hossu

Trimite și altora

Un moment de comuniune între ortodocși și catolici a avut loc în această dimineață de Sfântul Andrei în catedrala greco-catolică Schimbarea la Față din Cluj. Eminența Sa cardinalul Francisco Monterisi, care este Marele Prior al Academiei Internaționale a Sfântului Maurițiu, și mitropolitul ortododox al Clujului, Înalt Prea Sfinția Sa Andrei Andreicuț, au luat parte la liturghia oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, Prea Sfinția Sa Florentin Crihălmeanu, care este și el Mare Prior pentru Transilvania al Academiei Internaționale a Sfântului Maurițiu.

Cardinalul Francisco Monterisi îl reprezintă pe Sfântul Părinte, Papa Francisc, cu ocazia Centenarului Marii Uniri. În catedrala greco-catolică, PS Florentin Crihălmeanu i-a dăruit IPS Andrei Andreicuț, cu prilejul onomasticii, o icoană care îi reprezintă pe Sfinții Petru și Andrei îmbrățișați. Icoana este copia unei alte icoane, dăruite Papei Paul al VI-lea de către Patriarhul Ecumenic al Constantinopolelui Athenagoras, cu prilejul reconcilierii dintre catolici și ortodocși, care a anulat Marea Schismă din 1054. Sfântul Petru este simbolul Bisericii Catolice, iar Sfântul Andrei este asumat ca simbol de lumea bizantină, ortodoxă și greco-catolică. La finalul liturghiei, PS Florentin Crihălmeanu a decorat diferite personalități clujene, iar apoi o serie de reprezentanți ai Clujului au fost primiți în Academia Internațională a Sfântului Maurițiu. Aceasta este un ordin cavaleresc catolic.

Printre cei care au primit diplome se numără vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, fostul vicepremier Vasile Dîncu sau medicul neurolog Ioan Florian. La ceremonie a asistat și deputatul PNL Adrian Oros.

Tot azi, ierarhii catolici și ortodocși au dezvelit statuile episcopului ortodox Nicolae Ivan, mitropolitului ortodox Bartolomeu Anania și cardinalului greco-catolic Iuliu Hossu. Acesta din urmă a fost cel care a vestit la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918, Rezoluțiunea Unirii Transilvaniei cu Regatul României.

 

Comments

comments

SHARE
Previous articleBiserica Greco-Catolică din Făget, singurul loc din Transilvania unde se află moaște ale Sfântului Apostol Andrei
Next articlePolonezii de la 50 Style investesc în România
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

sixteen + fourteen =