Ortodocșii și greco-catolicii au luat parte la cel mai important pelerinaj al românilor, cel de la Nicula

Trimite și altora

Zeci de mii de oameni din toate colțurile țării s-au strâns la Nicula pentru a participa la cel mai important pelerinaj al ortodocșilor și greco-catolicilor. La mănăstirea din deal, slujba a fost oficiată de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, asistat de doi prelați din Orient: mitropolitul de Hama, IPS Nicholas, și episcopul de Erzurum, PS Qais. La biserica parohială din sat, liturghia a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, alături de care s-au rugat preoți și călugări și călugărițe din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și din Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Tradiția pelerinajului de la Nicula este legată de o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod. Ea a lăcrimat în anul 1699, după cum atestă rapoartele armatei austriece. Icoana a dobândit faima că ar fi făcătoare de minuni. Din anul 1712, ea a fost așezată într-o biserică la marginea satului Nicula, unde să poată să fie venerată de oricine, indiferent de confesiune sau de naționalitate. Mănăstirea propriu-zisă a fost creată de cardinalul Iuliu Hossu, în 1936, însă, în anul 1948, autoritățile comuniste i-au arestat pe călugării greco-catolici și au dat mănăstirea Bisericii Ortodoxe Române. De aceea, liturghiile celor două biserici sunt oficiate în locuri diferite din Nicula. Oamenii, indiferent de confesiune, vin pentru a se ruga Fecioarei Maria.

După încheierea liturghiilor, la Nicula a fost organizat tradiționalul târg de Sfânta Marie Mare, de unde pelerinii pot să își cumpere obiecte religioase sau unelte pentru gospodărie.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY