Ortodocșii și greco-catolicii au luat parte la cel mai important pelerinaj al românilor, cel de la Nicula

Trimite și altora

Zeci de mii de oameni din toate colțurile țării s-au strâns la Nicula pentru a participa la cel mai important pelerinaj al ortodocșilor și greco-catolicilor. La mănăstirea din deal, slujba a fost oficiată de mitropolitul ortodox al Clujului, IPS Andrei Andreicuț, asistat de doi prelați din Orient: mitropolitul de Hama, IPS Nicholas, și episcopul de Erzurum, PS Qais. La biserica parohială din sat, liturghia a fost oficiată de episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, alături de care s-au rugat preoți și călugări și călugărițe din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare și din Congregația Surorilor Maicii Domnului.

Tradiția pelerinajului de la Nicula este legată de o icoană a Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod. Ea a lăcrimat în anul 1699, după cum atestă rapoartele armatei austriece. Icoana a dobândit faima că ar fi făcătoare de minuni. Din anul 1712, ea a fost așezată într-o biserică la marginea satului Nicula, unde să poată să fie venerată de oricine, indiferent de confesiune sau de naționalitate. Mănăstirea propriu-zisă a fost creată de cardinalul Iuliu Hossu, în 1936, însă, în anul 1948, autoritățile comuniste i-au arestat pe călugării greco-catolici și au dat mănăstirea Bisericii Ortodoxe Române. De aceea, liturghiile celor două biserici sunt oficiate în locuri diferite din Nicula. Oamenii, indiferent de confesiune, vin pentru a se ruga Fecioarei Maria.

După încheierea liturghiilor, la Nicula a fost organizat tradiționalul târg de Sfânta Marie Mare, de unde pelerinii pot să își cumpere obiecte religioase sau unelte pentru gospodărie.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCampanie de reduceri de vară la Ideall.ro
Next article179 de ani de ”pictură cu lumină”, aniversați în România
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

nineteen − 6 =