Early Game Ventures – nou fond de investiţii de tip venture capital activ pe piaţa din România. Până la 28 milioane euro pentru companii inovative

Trimite și altora

Early Game Ventures, un nou fond de investiţii cu capital de risc (venture capital) dedicat companiilor inovative din România, a fost lansat azi. Fondul Early Game Ventures (EGV) este finanțat în majoritate prin Programul Operațional Competitivitate 2014-2020, cu cofinanțare prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Managerul de fond al EGV a fost selectat de cǎtre Fondul European de Investiții prin apel pentru expresii de interes pentru instrumentul de capital de risc din cadrul acestui program operațional.

Fondul are dimensiunea ţintǎ de 28 de milioane de euro şi va investi în companii inovative din România, aflate la început de drum. Sunt avute în vedere investiţii în tehnologie şi alte domenii în care proprietatea intelectualǎ primeazǎ. EGV va ţinti întodeauna participaţii minoritare în companiile din portofoliu, iar suma maximǎ investitǎ va fi de 3,5 milioane euro per companie (mai multe detalii despre strategia fondului sunt disponibile pe earlygame.vc).

Early Game Ventures va organiza şi un program de accelerare în care vor fi selectate 5 sau 6 startup-uri pe an. ”Programul va fi foarte selectiv şi foarte intens, iar fondul va investi pânǎ la €200.000 în fiecare startup acceptat în accelerator. Sesiunea de candidaturi pentru prima ediţie a programului va fi anunţatǎ în curând – sunt încurajate să candideze echipe atât din România, cât şi din afara ţǎrii”, spun reprezentanții fondului.

Cei trei parteneri ai Early Game Ventures au o experienţǎ bogată în tehnologie şi investiţii. Cristian Munteanu, dupǎ o carierǎ de 15 ani în marketing, a înfiinţat startup-uri de tehnologie pe Coasta de Vest din Statele Unite, în Seattle şi San Francisco. Dan Cǎlugǎreanu este preşedinte al TechAngels, cea mai mare asociaţie de ”business angels” din ţarǎ, şi a contribuit de-a lungul anilor la crearea ecosistemului de startup-uri din România. Radu Stoicoviciu vine cu o experienţǎ de 25 de ani în consultanţǎ, în ultimii 10 ani conducând divizia de Mergers & Acquisitions a PwC în România şi Europa de Sud-Est.

“Nu a existat niciodatǎ în istoria României un moment mai favorabil pentru antreprenori sǎ îşi lanseze o afacere.”, a declarat Cristian Munteanu. “Sperǎm ca existenţa fondului nostru, know how-ul şi conexiunile pe care le aducem din Silicon Valley şi din marile corporaţii cu care lucrǎm de atâţia ani sǎ facǎ posibilǎ apariţia cât mai multor companii româneşti de succes”, a adăugat el.

Alǎturi de FEI, un alt investitor important al Early Game Ventures este Globalworth, o companie înființată în România în 2013, listată pe segmentul AIM al Bursei de Valori de la Londra. Cu un portofoliu de 35 de proiecte în Polonia și România și o valoare de 2,1 miliarde de euro, Globalworth este cel mai mare investitor de pe piața de birouri din Europa Centrală și de Est.

„Inovația și noile tehnologii sunt o parte activă atât din viața noastră de zi cu zi, cât și din cea a unei afaceri. În toate proiectele noastre integrăm tehnologia de la faza de dezvoltare până la modul în care oamenii interacționează cu clădirile noastre. De aceea, credem foarte mult în susținerea tinerei generații și în oferirea de suport ca o idee bună să se transforme într-un business viabil. Astfel, am decis să investim în Early Game Ventures, care va aduce un plus valoare pieței din România, precum și pentru investitorii noștri”, a adăugat Mihai Zaharia, director al Departamentului de Investiții și Piețe de Capital al Globalworth.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY