Centrul Clujului, transformat în târg de mărțișoare

Trimite și altora

Centrul Clujului găzduiește unul dintre cele mai mari târguri de mărțișoare din Transilvania. La tarabele din lemn sunt vândute mici opere de artă, create de absolvenți sau de studenți ai Universității de Artă și Design. Ei folosesc pastă de sticlă, lemn, metal sau piele pentru a crea mărțișoare care uimesc prin frumusețe și creativitate. Nu lipsesc nici bijuterii din argint sau pietre semiprețioase care au fost legate cu șnurul alb-roșu și, astfel, au fost transformate în mărțișor. De asemenea, există și bănuți vechi care au fost transformați în mici bijuterii.

Legenda spune că mărțișorul vestește primăvara. Acest obicei este răspândit în rândurile românilor, bulgarilor și albanezilor. Mărțișoarele au evoluat de-a lungul istoriei, de la mici șnururi de sfoară albă și roșie până la adevărate bijuterii elaborate. Ele semnifică și norocul, pentru că adesea sunt în formă de trifoi cu patru foi sau de hornar. În ultimii ani, la Cluj, mărțișoarele au devenit un prilej pentru ca tineri artiști să își manifeste creativitatea, spune artistul Florin Telek.

Există mărțișoare pentru toate gusturile, spune artista Csilla Simon. Prețul mărțișoarelor variază foarte mult, de la un leu la câteva zeci de lei.

Comments

comments

SHARE
Previous articleFarmec mizează pe un avans al afacerilor de 15 la sută în 2019
Next articleUDMR și-a stabilit lista de candidați pentru Parlamentul European – Un europarlamentar va rămâne fără mandat
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

5 + 4 =