A: Chirurgia glandei tiroide, soluții și tratament la Spitalul REGINA MARIA Cluj

Trimite și altora

Spitalul Regina Maria din Cluj Napoca, inaugurat la inceputul anului 2019, are în dotare cele mai noi echipamente pentru diagnostic și tratament, pentru cazuri chirurgicale complexe.

Pentru fiecare pacient în parte, este ales tratamentul chirurgical individualizat, prin colaborarea strânsă dintre medicii de la REGINA MARIA, care se asigură că indicația operatorie și momentul în care este efectuată este cel mai bun pentru cazul evaluat. Echipa de anesteziști și chirurgi este formată din profesioniști recunoscuți precum Prof. Univ. Dr. Ciuce Constantin, Medic primar chirurg, Chirurgie generală și vasculară, Dr. Matei Mariana, Medic primar Chirurgie Generală și Vasculară și Dr. Cetina Ioan, medic specialist chirurgie generală. Aceștia se ocupă de cazuri chirurgicale complexe, cu grijă și respect pentru fiecare pacient în parte.

O atenție deosebită este acordată chirurgiei tiroidiene, cazurile persoanelor care prezintă afecțiuni din această categorie fiind în creștere ca frecvență în România, iar specialiștii cu experiență și bine pregătiți în acest domeniu pot ajuta pacienții să depășească mai ușor această problemă de sănătate. Glanda tiroidă este situată la baza gâtului şi are un rol important în creşterea şi dezvoltarea organismului, influenţând matabolismul glucidelor, proteinelor, lipidelor şi a calciului prin hormonii pe care îi produce şi secretă. Examinarea clinică şi paraclinică este realizată de obicei de medicul specialist endocrinolog care este şi cel care stabileşte indicaţia chirurgicală în funcţie de patologie.

Tratamentul chirurgical este recomandat în funcție de patologia tiroidiană, fie că vorbim de gușa uninodulară, multinodulară, retrostenala sau ectopică, adenom tiroidian solidar, Boala Graves, tiroidita autoimună, chistul tiroidian recurent, nodul tiroidian suspect cau cancerul tiroidian.

Există mai multe tipuri de tratament chirurgical al tiroidei, tiroidectomia fiind una dintre ele. Tiroidectomia totală reprezintă îndepărtarea în totalitate a glandei tiroide, în afecţiuni ce determină afectarea ambilor lobi tiroidieni sau în cancerul tiroidian. După acestă intervenţie chirurgicală pacientul va avea nevoie de tratament hormonal substitutiv pentru tot restul vieţii.

De îndată ce s-a luat decizia unei intervenţii chirurgicale pacientul trebuie să efectueze investigaţii amănunţite care includ analize de laborator, ecografie tiroidiană, CT al regiunii cervicale, laringoscopia pentru evaluarea corzilor vocale.

Tiroidectomia se face prin realizarea unei incizii la baza gâtului, incizie prin care chirurgul va putea extirpa glanda tiroidă. Aceasta intervenţie chirurgicală se efectuează sub anestezie generală cu intubaţie orotraheală. Tiroidectomia este o intervenţie chirugicală delicată deoarece în timpul intervenţiei chirurgul va trebui să identifice diferite structuri din regiune cum ar fi artere, vene şi nervi pentru a putea extirpa tiroida. Este foarte important să fie identificaţi nervii laringei recurenţi pentru a nu fi lezaţi deoarece lezarea lor poate determina modificări ale vocii. De asemenea este importantă identificarea vaselor care vascularizează glandele paratiroide cu rol în metabolismul calciului (paratiroidele sunt mici glande situate lângă tiroidă, iar vasele acestora au origine din vasele tiroidei). Glanda tiroidă este bine vascularizată, de aceea chirurgul trebuie să identifice bine vasele pentru a extirpa glanda şi pentru a evita hemoragiile sau hematoamele postoperatorii. Intervenţia chirurgicală se finalizează cu sutura la nivelul tegumentului după plasarea unui tub de dren (în funcţie de situaţie) care se va menţine 24-48 h.

Intervenţiile chirurgicale la nivelul glandei tiroide trebuie să fie efectuate de chirurgi cu experienţă în chirurgia tiroidei pentru siguranţa pacienţilor, deoarece astfel riscul complicaţiilor este foarte scăzut.

După o tiroidectomie, pot apărea posibile complicații ce este bine să fie cunoscute de pacient, pentru a ști cum poate interveni specialistul. Printre simptomele cu care se poate confrunta enumerăm hemoragia, infecția plăgii postoperatorii, obstrucția căilor respiratorii prin compresiunea unui hematom cauzat de sângerare, voce răgușită sau modificarea permanentă a vocii din cauza leziunilor nervilor laringei recurenți sau lezarea glandelor paratiroide, fapt ce poate duce uneori la hipoparatiroidism, adică un nivel redus al calciului în organism pe viață.

Recuperarea postoperatorie este rapidă şi în general a doua zi după intervenţia chirurgicală pacientul poate fi externat. La 2 săptămâni după operaţia de îndepărtare a glandei tiroide, pacientul se va reface complet.

  Cicatricea postoperatorie după vindecare este aproape insesizabilă la aproximativ 6 luni – 1 an. La o parte din pacienţi cicatricea poate deveni roşie sau îngroşată( cicatrice hipertrofică sau Keloid). Există însă modalităţi de ameliorare a acestor modificări care apar la un număr redus din pacienţi.

Pacientul este urmărit prin control periodic chirurgical postoperator. De asemenea, este foarte importantă urmărirea de către medicul specialist endocrinolog pentru evaluarea funcţiei tiroidiene (în cazul lobectomiilor) şi controlul tratamentului substitutiv hormonal (în cazul tiroidectomiilor totale).

  În cazul tratamentului chirurgical pentru cancer tiroidian pacientul va fi urmărit ulterior de medicul specialist oncolog pentru încadrarea într-o schemă de tratament oncologic corespunzătoare .

Astfel, tratamentul afecţiunilor tiroidiene necesită o echipă multidisciplinară formată din medici specialişti de endocrinologie, imagistică, anatomopatologie, chirurgie generală şi oncologie pentru a se găsi cea mai adecvată soluţie terapeutică personalizată fiecărui pacient. La Spitalul REGINA MARIA Cluj, Dr. Matei Mariana este medicul chirurg specializat în tiroidectomii și tratamentul chirurgical în patologia tiroidiană.

Comments

comments

1 comentariu

LEAVE A REPLY