RFI: De ce (şi) bursele se tem de misteriosul virus?

Trimite și altora

Apariţia unui nou virus în China, mortal pentru om, agită nu doar populaţia şi lumea medicală dar şi pieţele bursiere. Planează spectrul tragediei SRAS – sindromul acut respirator sever – care la începutul anilor 2000 nu doar că ucisese sute de persoane dar provocase şi uriaşe pierderi economice, potrivit RFI România.

De câteva zile, bursele asiatice se agită. Fără îndoală că în memoria lor se regăseşte drama din 2003. Jurnaliștii francezi de la RFI amintesc că atunci, apariţia SRAS – sindromul acut respirator sever – provocase o mare panică ce a fost urmată de o gravă încetinire economică. Ca să se protejeze, oamenii evitau să se deplaseze sau să se vadă. Rezultatul a fost că s-au redus drastic voiajele, mersul la restaurante sau la conferinţe. China a pierdut atunci 1% din PIB iar restul Asiei de sud-est o jumătate de punct. Comerţul şi turismul au fost cele mai afectate.

„Azi, suntem încă departe de acel scenariu catastrofă dar teoretic pericolul s-a înzecit în 17 ani din cauza globalizării. China s-a schimbat de atunci, populaţia s-a înstărit şi voiajează deci mai mult. De aceea riscul propagării virusului nou este mult mai mare decât în 2003” estimează jurnalista franceză Dominique Baillard.

Perspectiva unei pandemii vine şi în contextul unei încetiniri a economiei chinezeşti. Apoi, apariţia misteriosului virus vine în ajunul noului an chinezesc când chinezii se deplasează foarte mult. Spre deosebire, însă, de situaţia de acum 17 ani când autorităţile de la Beijing au început prin a nega existenţa virusului SRAS, de această dată autorităţile fac un efort de transparenţă. Lucru care nu a împiedicat însă căderea pe pieţele bursiere a companiilor aeriene şi de voiaj în timp ce acţiunile firmelor farmaceutice erau în mare creştere.

Citiți mai mult AICI

Comments

comments

SHARE
Previous articleEconomia clujeană continuă să atragă noi investiții
Next articleTrei tronsoane ale Autostrăzii Transilvania ar putea fi gata în acest an
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

thirteen + 7 =