Locuitorii capitalei croate Zagreb trebuie să se lupte, în această perioadă, nu doar cu pandemia de coronavirus, ci și cu consecințele celui mai devastator cutremur produs în ultimii 140 de ani. Cutremurul a produs pagube însemnate: sute de monumente istorice au fost avariate, iar una dintre turlele catedralei catolice a căzut peste palatul cardinalilor croați. Două persoane au murit din cauza consecințelor cutremurului.
Centrul istoric al orașului Zagreb a fost serios afectat de cutremurul de 5,5 grade pe scara Richter produs acum câteva zile. Catedrala romano-catolică, bazilica Preasfintei Inimi a lui Isus și palatul cardinalilor se află printre edificiile care au avut de suferit de pe urma cutremurului, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Zagreb, părintele Borna Puskaric.
”În mod special, centrul orașului, cu monumentele istorice și bisericile sale, este avariat, dar, de asemenea, sunt avariate și multe apartamente. Astfel, acum, o parte semnificativă a oamenilor care locuiesc în Zagreb și în zonele din jur trebuie să înfrunte nu doar coronavirusul, ci și distrugerile produse de cutremur”, spune preotul croat.
Cutremurul a produs și victime omenești. Una dintre ele a fost o adolescentă, spune părintele Borna Puskaric. ”Din nefericire, avem două victime ale cutremurului. Una este o fată. Avea doar 15 ani, a fost lovită de o bucată de tavan din apartamentul în care locuia, care s-a prăbușit în camera sa. Din nefericire, a murit o zi mai târziu din cauza rănilor produse ca urmare a cutremurului. Era elevă a gimnaziului catolic al arhidiecezei de aici, din Zagreb”, mai afirmă părintele Borna Puskaric.
Cealaltă victimă a fost un bărbat care lucra la consolidarea unor clădiri avariate. Din păcate, un perete s-a prăbușit peste el, povestește părintele Borna Puskaric. ”Un muncitor constructor a murit la două zile după cutremur în timp ce zidea ceva la o construcție menită să protejeze oamenii în zilele de după cutremur. Așadar, din nefericire, avem două victime, doi decedați și ne rugăm acum pentru sufletele lor, pentru familiile lor, dar știm că lucrurile ar fi putut fi mult mai rele”, spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Zagreb.
Acum, locuitorii Zagrebului încearcă să refacă rapid capacitatea spitalelor croate de a-i trata pe cei în suferință. Au fost zile întregi în care pacienții au stat sub cerul liber, îngrijiți de cadrele medicale. Croații trebuie să înfrunte și consecințele pandemiei de coronavirus. De asemenea, trebuie să refacă rapid școlile și grădinițele. Potrivit estimărilor Primăriei din Zagreb, nimeni nu poate spune dacă 100 de clădiri școlare vor putea funcționa în septembrie, când este programată reînceperea anului școlar. Deocamdată, cursurile au loc on-line. Croația privește cu speranță și spre celelalte state europene, care ar putea acorda ajutor pentru normalizarea situației. Chiar dacă celelalte țări europene se confruntă cu probleme fără precedent provocate de coronavirus, croații sunt încrezători că prietenii lor europeni nu îi vor abandona.