RFI: În 5 zile președintele Trump a schimbat prioritățile politicii americane din ultimii 75 de ani, acuză opoziția

Trimite și altora

trumpCum a decurs prima săptămână cu Donald Trump la Casa Albă? Opoziția democrată susține că în doar 5 zile președintele Trump a schimbat direcția și prioritățile politicii americane din ultimii 75 de ani.  La finalul acestei săptămâni agitate sosește în SUA primul lider străin – premierul britanic, Theresa May, potrivit RFI România.

Vizita de două zile a doamnei May dă o notă diplomatică unei săptămâni interne lipsite de orice diplomație.

S-a evocat încă o dată “relația specială” a celor două țări, termen lansat de Wynston Churchill după întâlnirea din 1944 cu Roosevelt, dar o analogie mai potrivită ar fi cu o altă întâlnire a celor doi lideri, cea din august 1941, când Marea Britanie era extrem de vulnerabilă, America tulburată de izolaționism.  (“America Mai Presus de Toate” lozinca reînviată de Trump, aparține mișcării non-intervenționiste americane din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.)

“Relația specială” pusă la încercare atunci e testată încă o dată. Într-un discurs ținut ieri la o întâlnire, la Philadelphia, a grupurilor parlamentare Republicane, premierul a insistat asupra “șanselor” acestui moment de reînnoire în ambele țări, exprimându-și speranța că SUA și Marea Britanie vor coopera comercial și într-o serie de dosare cu impact global, continuând astfel tradiția acțiunii comune care “adesea a creat sau inspirat” instituțiile și valorile “de care depinde lumea modernă”.

Aceste valori, afirmă voci din ce în ce mai numeroase, sunt însă puse la îndoială sau nesocotite de noua Administrație.

Rana deschisă de controversele privind mărimea publicului de la Învestitură a fost zgândărită de proiectul anunțat de a pune sub anchetă posibile fraude electorale în statele pe care președintele le-a pierdut, și care au înclinat balanța votului popular în favoarea adversarei sale. Cifrele diferă de la zi la zi, cum ne-a obișnuit noul Executiv; ultimele pun în dubiu între 3 și 5 milioane de voturi.

“Nu există dovezi pentru afirmațiile președintelui, și i-am spus cât se poate de clar acest lucru. Un lider abia ajuns la Casa Albă atât de nesigur de sine încât să submineze integritatea sistemului nostru electoral e ceva extrem de bizar. Vrea să investigheze ceva ușor de dovedit fals, dar se opune unei anchete asupra imixtiunii rusești în alegeri și legăturilor posibile cu personalul său de campanie. Tot ce dorim este adevărul. Sincer, afirmația președintelui mă întristează. Îl compătimesc. M-am rugat întâi pentru el, apoi pentru țară”, a anunțat lidera minorității Democrate din Cameră, Nancy Pelosi.

A urmat, în viforul de ordine și decrete în diverse stadii de elaborare, cel privind zidul de la granița sudică – a cărui construcție urmează să înceapă “în câteva luni” – și măsurile restrictive și prohibitive privind imigrația. Se propune printre altele suspendarea pe o perioadă de patru luni a tuturor primirilor de refugiați, blocarea sine die a relocalizării de sirieni, întreruperea eliberărilor de vize pentru cetățeni din state musulmane socotite “sensibile”, reducerea la mai puțin de jumătate,  50.000 în anul fiscal 2017, a cotei pentru azilanți.

Toate aceste măsuri sunt însoțite de o preconizată întețire a arestărilor și deportărilor de ilegali aflați pe teritoriul țării, campanie pentru care este nevoie de sprijinul autorităților statale și locale.

“Vom rezista,vom sfida, și-i vom apăra pe newyorkezi”, a replicat președinta Consiliului Municipal, Melissa Mark-Viverito.

New York-ul este una dintre cele 39 de metropole și 364 de comitate declarate sanctuar, și care sunt amenințate – contravenind se pare spiritului amendamentului 10 la Constituție, privind subsidiaritatea – cu tăierea fondurilor federale dacă nu oferă asistență autorităților centrale de control al imigrației.

‘Acest ordin executiv contrazice scopul său anunțat. În sute de orașe rezultatul va fi subminarea siguranței publice, înstrăinarea forțelor de ordine de cei pe care-i slujesc. În același timp, e important de înțeles că o trăsătură de condei în Washington nu poate schimba identitatea și valorile noastre ca newyorkezi. Suntem, am fost dintotdeauna, de aproape 400 de ani, un oraș de imigranți. Este esența a ceea ce suntem. Îi vom apăra pe locuitorii noștri indiferent de unde vin, de ce documente de identitate poartă asupra lor”,a precizat primarul Bill DeBlasio, la unison cu lideri municipali din toată țara, de la Chicago la Los Angeles și de la Boston la Austin în Texas, toți combativi în apărarea unor principii fundamentale ce par uitate în aceste ore.

“S-au succedat săptămâna asta, în doar cinci zile, anunțuri care au schimbat, în multe privințe, direcția și prioritățile politicii americane din ultimii 75 de ani. E înfricoșător ce reprezintă acest om, iar acest ordin executiv este imoral. A amenința, printr-un truc politic ieftin, că vei bloca fonduri destinate forțelor locale de ordine, lăsându-le astfel vulnerabile la un atac terorist, asta este imoral”, a precizat Joseph Crowley, deputat Democrat de New York în Parlamentul federal.

Vocile protestatare din fața hotelului Loews n-au pătruns în sala luxoasă în care doamna May s-a adresat ieri Republicanilor de ambe Camere cu un mesaj despre valori și principii, despre nevoia continuității într-o epocă de ruptură.

“Acum 70 de ani, în 1946, Churchill a propus o nouă fază a relației americano-britanice pentru a câștiga un război care pentru mulți nici nu începuse. A descris cum o Cortină de Fier a căzut de la Marea Baltică la Adriatica, închizând în spatele ei toate capitalele străvechilor state ale Centrului și Estului Europei. Astăzi, acele mari orașe1e trăiesc în libertate și pace, grație Marii Britanii și Americii, doamnei Thatcher și președintelui Reagan, grație în primul rând faptului că ideile noastre triumfă întotdeauna.

În America, ideile acestea par să intre într-o eclipsă, și dinamica bilaterală e posibil să fie nu Reagan-Thatcher, ci mai degrabă Bush Jr.-Blair.

Cu noul președinte american o “relație specială” poate deveni oricând o aventură.

Comments

comments

SHARE
Previous articleClujul mizează tot mai mult pe outsourcingul de servicii
Next articleCompania americană Smith&Associates și-a deschis un birou de vânzări la Cluj
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

13 − three =