Biserica Sfântul Mihail, într-un amplu proces de renovare – Valoarea lucrărilor este de 22 de milioane de lei

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase biserici din Transilvania este supusă unui laborios proces de restaurare. Este vorba de biserica romano-catolică Sfântul Mihail din Cluj, care este considerată drept un simbol al libertății orașului. Restaurarea ar urma să fie finalizată în august 2021, iar valoarea totală a lucrărilor se ridică la aproximativ 22 de milioane de lei. Cei mai mulți bani, 18 milioane de lei, reprezintă o finanțare a Uniunii Europene.

Construcția bisericii Sfântul Mihail a început în anul 1316, atunci când Regele Carol Robert de Anjou a declarat Clujul Oraș Liber Regal și l-a scos din legăturile de dependență feudală față de episcopul romano-catolic de Alba Iulia. Regele a acordat orășenilor mai multe privilegii, printre care cel de a înconjura orașul cu ziduri de cetate, cel de a construi o biserică de mari dimensiuni și dreptul de a-și alege liberi parohul. Coloniștii sași din Cluj au început imediat construirea bisericii, care a fost finalizată în anul 1437, pe vremea când Rege al Ungariei era împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg. Biserica, ridicată în stil gotic, este unul dintre cele mai frumoase monumente din Cluj. Acum, după șapte secole, ea este atent restaurată, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Nu doar biserica va avea parte de lucrări, ci și turnul în stil neogotic, ridicat în secolul al XIX-lea. Enoriașii parohiei romano-catolice Sfântul Mihail spun că acest turn, care va putea fi vizitat din nou de anul viitor, este locul cel mai frumos de unde poate fi admirat centrul istoric al Clujului.

Istoria bisericii romano-catolice este foarte zbuciumată. Lucrările de construcție au început la finalul Evului Mediu și au fost finalizate în Renaștere. Pictura interioară, care reprezenta o tranziție de la reprezenatarea medievală la cea renascentistă, a fost distrusă în mare parte în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, când biserica a fost preluată de lutherani, iar apoi de unitarieni. Ultimii, adepți ai unei reforme protestante radicale, au decis să distrugă imaginile de cult, pe care le considerau drept eretice. Biserica Sfântul Mihail a fost retrocedată catolicilor în anul 1716, de către Habsburgi. Ridicată de sașii clujeni, acum biserica este folosită de către comunitatea maghiară din oraș. Lucrările de restaurare aflate în curs vor să redea bisericii vechea ei măreție, dar vor spori și confortul celor care participă la slujbe. Biserica va avea un sistem modern de iluminat, precum și un sistem modern de încălzire. Acestea vor fi realizate în așa fel încât să nu afecteze vechiul monument istoric.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY