Ultimele zile în care poate fi vizitat turnul bisericii Sfântul Mihail. Biserica va fi renovată cu 22 de milioane de lei

Trimite și altora

Turnul Bisericii Romano-Catolice Sfântul Mihail poate fi vizitat de doritori timp de două zile. Turnul va fi deschis luni și marți, între orele 10.00 până la 18.00, iar apoi va fi închis publicului o perioadă îndelungată, pentru că va intra într-o perioadă de refacere completă a structurii de rezistență. Turnul poate fi vizitat în cadrul Zilelor Culturale Maghiare, care au loc în aceste zile la Cluj-Napoca. 

Lucrările la turnul înalt de aproximativ 80 de metri sunt executate în contextul în care, timp de trei ani, biserica medievală va fi restaurată integral. Valoarea proiectului este de 22 de milioane de lei. Din această sumă, 18 milioane de lei reprezintă contravaloarea unei finanțări europene, prin intermediul Programului Operațional Regional.

Biserica este simbolul libertății orașului. Lucrările de construcție au început în anul 1316, în contextul în care regele Carol Robert de Anjou a oferit Clujului statutul de Oraș Liber Regal și dreptul de a ridica o nouă biserică, precum și ziduri de cetate.

În această biserică, împăratul Sigismund de Luxemburg l-a botezat pe regele Matia Corvin, fiul voievodului Transilvaniei, Iancu de Hunedoara.
În perioada Reformei Protestante, biserica a fost preluată mai întâi de lutherani, apoi de calvini și, în cele din urmă, de unitarieni. După un secol și jumătate, în timpul Reformei Catolice, biserica a redevenit romano-catolică.

După ce turnul original al bisericii a fost grav afectat de un cutremur, acesta a fost demolat, iar apoi reconstruit în stil neogotic. Actualul turn a fost finalizat în 1860.

Inițial, biserica fost înconjurată de ziduri, iar pe lângă acestea au fost construite mai multe prăvălii. În contextul lucrărilor de reamenajare a actualei Piețe a Unirii, prăvăliile au fost demolate în jurul anului 1890.

Comments

comments

SHARE
Previous articlePovești despre Cluj la Zilele Culturale Maghiare
Next articleClujul de ieri: Cum îşi închipuie cei săraci că se poate petrece vacanţa
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

15 − one =