Pandemia duce la transformarea digitală a societății

Trimite și altora

Pandemia de coronavirus și măsurile de distanțare socială au impus digitalizarea accelerată a administrațiilor locale și a afacerilor. Este un proces care începuse de câțiva ani, dar care se confruntă cu inerția sistemului public. Însă necesitatea măsurilor de distanțare socială au impus adoptarea unor măsuri de transformare digitală inclusiv la nivelul administrațiilor locale din comune. Primăria comunei clujene Baciu este un bun exemplu în acest sens. De asemenea, autoritățile județene vor să transforme Clujul în primul județ smart din România, ca parte a unei strategii de dezvoltare în curs de elaborare, în care reprezentanții Consiliului Județean colaborează cu experți ai Băncii Mondiale, după cum afirma vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, la Via Cluj TV.

Clujul este principalul pol IT al României, însă, până recent, cele mai multe companii făceau outsourcing, adică beneficiarii muncii informaticienilor clujeni erau clienții din străinătate. Însă lucrurile s-au schimbat, de când comunitatea IT s-a coagulat în clustere care susțin producția de software cu valoare adăugată mare. Companiile IT din Cluj vor să participe la procesul de transformare digitală a întregii societăți, spune managerul clusterului Transilvania IT, Bianca Muntean.

Acest proces de transformare digitală pornește de la lucruri simple, precum plata taxelor și impozitelor on-line. Un exemplu de comunitate care a adoptat o asemenea măsură este comuna clujeană Baciu.

Digitalizarea administrației publice și a afacerilor private înseamnă noi oportunități pentru antreprenori și pentru companiile IT, spune expertul Adrian Olaru.

În prezent, în Cluj, lucrează aproximativ 22.000 de specialiști în IT. Autoritățile locale vor să transforme această forță de muncă înalt calificată într-un actor relevant pe plan mondial în domenii precum ar fi cel al inteligenței artificiale.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY