Industria ospitalității din România a experimentat o scădere abruptă în anul 2020 din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit unui studiu realizat la nivel național de către reprezentanții Institutului pentru Cultura Ospitalității, această scădere a fost de 29 la sută, comparativ cu volumul total al cifrei de afaceri din 2019, relatează Transylvania Today.
În acest moment, 47 la sută din volumul total de vânzări din domeniul alimentelor preparate și băuturilor este generat de serviciile de livrări. Studiul menționat arată în următoarele șase luni nu va exista nici un fel de scădere în acest domeniu.
9 din 10 respondenții care au participat la acest studiu au afirmat că, în ultimele șase luni, au comandat mâncare. 63 la sută au declarat că au făcut comenzi de mâncare gătită pentru acasă și doar 17 la sută au făcut comenzi pentru a servi masa la serviciu. De asemenea, au existat și comenzi de alimente gătite pentru evenimente private, cu un număr restrâns de persoane.
Studiul citat mai arată că 40 la sută dintre respondenți au alocat în 2020 un buget mai mic pentru comenzi de alimente decât în 2019.
La nivelul orașelor București, Timișoara, Iași, Cluj și Brașov, volumul total al cifrei de afaceri generate de restaurante, fast-food-uri, cafenele, pub-uri și supermarket-uri care vând mâncare gătită a fost de 10,32 miliarde de lei. Acest volum a fost mai mic cu 29 la sută comparativ că totalul vânzărilor din 2019, când industria ospitalității din orașele menționate a generat o cifră cumulată de afaceri de 14.1 miliarde de lei.
Orașele amintite mai sus generează 60 la sută din totalul vânzărilor din industria ospitalității la nivel național. În anul 2020, în România, această ramură a economiei a generat un volum total de afaceri de 17 miliarde de lei.