Clujul a depășit pragul critic de 20.000 de angajați în industria IT

Trimite și altora

Clujul a depășit pragul critic de 20.000 de persoane care lucrează în domeniul IT. Practic, unul din opt clujeni activi în piața muncii lucrează în domeniul tehnologiei informației. Aceste cifre reies din ultimul raport al pieței IT realizat de clusterul ARIES Transilvania.

Clujul și-a consolidat poziția de pol de creștere în industria IT. Cele 1.235 de companii clujene active în acest domeniu au generat în acest an o cifră cumulată de afaceri de peste 583 de milioane de euro. Acest lucru înseamnă că, în medie, un salariat din industria IT generează o cifră de afaceri de aproape 42.000 de euro pe an. Cifrele arată că domeniul IT s-a dezvoltat mai repede decât estimau analiștii economici, care afirmau în 2015 că pragul de 20.000 de angajați în domeniul IT va fi atins abia în 2020. Companiile din domeniul IT reprezintă un atu al Clujului în cursa pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Inovării. De asemenea, aplicațiile IT dezvoltate la Cluj pentru administrarea infrastructurii sportive sau pentru promovarea unor evenimente sportive au contat în obținerea titlului de Oraș European al Sportului pentru anul viitor, spune primarul Emil Boc.

Comunitatea IT este tot mai prezentă și tot mai bine integrată în viața orașului, iar companiile clujene au dezvoltat aplicații unice în lume, care au fost oferite gratuit administrației locale, spune președintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean. El a enumerat aplicația pentru administrarea terenurilor din baza sportivă din cartierul Gheorgheni, cea pentru gestionarea parcărilor ori altele asemănătoare.

Specialiștii în economie spun că, în prezent, tendința la Cluj este ca firmele din IT să își mărească numărul de angajați și, totodată, să producă software cu valoare adăugată mare, în loc să facă outsourcing.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

four × 3 =