Investiție de 30 de milioane de lei în cea mai modernă clinică de cai de la est de Viena

Trimite și altora

Creșterea cailor de rasă renaște în Transilvania, grație eforturilor unor pasionați și ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Deocamdată, este vorba de crescătorii de cai de mici dimensiuni, care, însă, au exemplare valoroase de cai de sport. Renașterea hergheliilor de odinioară este însă posibilă, în condițiile în care universitatea clujeană a planificat investiții masive în cea mai modernă clinică veterinară ecvină de la est de Viena și în condițiile în care este tot mai intens dezbătută tema restaurării vechiului hipodrom din Jucu.

În secolele trecute, creșterea cailor de rasă era, mai cu seamă, un apanaj al elitelor, pentru că astfel de cai erau foarte costisitori. Existau herghelii ale aristocraților și herghelii ale statului. De exemplu, la Jucu, exista o herghelie unde erau crescuți cai pentru ofițerii armatei imperiale austriece, iar în perioada interbelică, această herghelie furniza cai pentru ofițerii armatei regale române. Însă, în perioada comunistă, s-a produs o ucidere în masă a cailor, pe care comuniștii îi considerau inutili în condițiile mecanizării agriculturii. După anul 1989, multe herghelii care au trecut prin comunism s-au desființat pentru că nu mai aveau resursele financiare pentru supraviețuire. Acum, însă, tradiția creșterii cailor de rasă renaște. Există exemplare de cai de sport care valorează zeci și chiar sute de mii de euro, spune profesorul Iancu Morar, de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj.

Renașterea tradiției creșterii cailor de rasă este favorizată și de investiții serioase în infrastructura veterinară. Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj a obținut o finanțare europeană în valoare de 30 de milioane de lei, care va fi utilizată pentru a crea la Jucu cea mai modernă clinică veterinară ecvină de la est de Viena, spune rectorul Cornel Cătoi, intervievat de Via Cluj TV.

Planurile universității clujene și ale autorităților locale includ, pe termen mediu, și amenajarea de padocuri pentru terapia asistată de cai, dar și restaurarea vechiului hipodrom din Jucu, locul în care venea elita Clujului din perioada interbelică pentru a vedea întrecerile ecvestre.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY