Coagulare regională: Clujul și Mureșul ar putea dezvolta proiecte culturale în comun

Trimite și altora

Administrațiile locale din județele Cluj și Mureș ar putea dezvolta proiecte culturale comune. Această temă a fost discutată într-o întâlnire dintre vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar, și primarul comunei mureșene Râciu, Ciprian Belean.

Concret, administrațiile publice ar putea crea proiecte regionale care să pună în valoare monumentele istorice, care ar putea fi incluse în circuite turistice care să implice mai multe comunități. De asemenea, vor putea fi organizate evenimente culturale comune, de la târguri precum cel al Asociației Produs de Cluj până la festivaluri, școli de vară sau expoziții comune.

Un asemenea proiect ar urma să onoreze memorial lui Gheorghe Șincai. Primarul comunei Râciu, Ciprian Belean, a făcut parte din echipa care a adus în această comună rămășițele simbolice ale marelui cărturar, Gheorghe Șincai. Este vorba de un exponent de seamă al Școlii Ardelene, care s-a născut în Râciu. Gheorghe Șincai a fost preot greco-catolic, istoric și profesor. S-a stins din viață în localitatea slovacă Svinița. Gheorghe Șincai se retrăsese în castelul unor discipoli ai săi, conții din familia Wass, cărora le fusese profesor. El este considerat de mulți intelectuali ardeleni drept o figură reprezentativă pentru dialogul dintre culturile maghiară și română.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

1 × three =