Creștere impresionantă a volumului de afaceri ale farmaciilor on-line

Trimite și altora

La un an de la începutul pandemiei, echipa ContentSpeed a analizat rezultatele din domeniul farma pe baza a 60 de farmacii online de pe platforma sa de eCommerce. Analiza ia în calcul perioada martie 2020 – februarie 2021 în comparație cu martie 2019 – februarie 2020, astfel încât să obțină o radiografie a efectelor crizei generate de COVID-19.

Rezultatele sunt impresionante pentru farmaciile online:

  • 1.373% a fost creșterea medie a veniturilor generate pe site-urile e-farmaciilor. Aceasta indică mutarea multor pacienți din mediul fizic în cel online, deși farmaciile au continuat să fie deschise și în perioada de lockdown.
  • 2.820% este creșterea cea mai notabilă a unui site farma pentru cele 12 luni, comparativ cu perioada anterioară.
  • Rata de conversie a ajuns la 2-3%, comparativ cu 0,6-0,8% în perioada precedentă, ceea ce arată o încredere crescută a românilor de a comanda produse farmaceutice online.
  • 19.000 este numărul mediu de produse listate în farmaciile online, adică o mare varietate de produse oferite clienților.

Regiunile cu ponderea cea mai mare de comenzi online sunt București și județele Cluj-Napoca, Timiș, Iași și Brașov. Această distribuție este în acord cu distribuirea geografică a comenzilor online și pentru magazinele din alte domenii (fashion, home&deco, kids&toys) și arată deschiderea către eCommerce a acestor regiuni.

Printre firmele incluse în analiză se numără multe farmacii cu tradiție în rețelele lor offline, dar și farmacii cu un singur punct de lucru fizic, care acum sunt prezente cu succes în mediul online, precum: Remedium Farm, Professional Farmaline, Farmacia Optifarm, Forte Vita Farm, DucFarm, Farmaciile Napofarm, Farmaciile Dav, Ivona Farm, Farmaciile Bajan, Click Pharm al lanțului de spitale MedLife etc. Unii dintre ei au o experiență vastă în mediul online, iar alții au deschis în mijlocul pandemiei, dorindu-și noi canale de vânzare și comunicare, dar și un „casco” pentru un viitor incert.

Oportunități noi pentru farmaciile online

Clienții apreciază din ce în ce mai mult posibilitatea de a comanda medicamentele și rețetele lor din confortul casei. Totodată, posibilitatea de a verifica online sau chiar rezerva unde pot găsi pe stoc anumite medicamente este de un real ajutor pentru pacienți. Farmaciile care au sesizat aceste necesități au venit în întâmpinarea pacienților prin lansarea de site-uri proprii, iar rezultatele au fost spectaculoase anul trecut.

În 2020, ContentSpeed a venit în întâmpinarea farmaciilor online cu funcționalități specifice noi care să le ajute în gestionarea comenzilor online.

Un modul solicitat a fost cel de Tele Farmacie prin care se pune la dispoziție un formular dedicat pe site pentru transmiterea rețetei în farmacie. El include și integrarea cu POS-uri, soluții de gestiune sau aplicația internă care administrează astfel de cereri.

Totodată, cerințele specifice din domeniu au condus la adaptări OTC și RX pentru persoanele juridice, prin care s-a revizuit complet fluxul de comenzi pentru a ține cont de particularitățile legale ale vânzării produselor OTC și RX.

De altfel, echipa ContentSpeed are o mare experiență în pregătirea platformei de comerț online pentru cerințele specifice din domeniul farmaceutic. Primele farmacii online au fost deschise în 2016. Principalele avantaje ale acestor optimizări sunt:

  • Integrarea cu soluțiile POS din farma, precum NetFarm și NetFarm Plus al celor de la Softeh, BizPharma creat de Setrio, DataKlas și Integrare prin Dirigent cu soluția Pharmec a producătorului software Cegedim RX;
  • Integrarea cardurilor de fidelizare ale pacienților;
  • Modul de vânzare OTC Online ce include printre altele formulare de consultație online, istoricul interacțiunilor cu pacientul, toate în acord total cu prevederile GDPR;
  • Site-ul știe să facă diferența între suplimente, dermatocosmetice, parafarmaceutice, OTC și RX.
  • Modul „Repetă Comanda” pentru pacienții cu tratamente îndelungate.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY