Omul de afaceri Ludger Thol s-a retras din funcția de președinte al DWNT. El va fi succedat de Florin Sabou.
Sub președinția de 11 ani a lui Ludger Thol, DWNT a dobândit multă recunoaștere, atenție și respect în viața economică și socială a regiunii Transilvania de Nord. În prezent, Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană reprezintă peste o sută de companii membre, fiind astfel cea mai puternică asociație de întreprinderi din regiunea Transilvania de Nord. Fostul Președinte face o retrospectivă a evoluției de succes din ultimii ani:
Cluj-Napoca devine atractiv pentru investitori începând cu 2004
După revoluția din 1989, România post-comunistă a oferit investitorilor din străinătate mari oportunități pentru realizarea ideilor de afaceri. Spre deosebire de regiunile Sibiu, Timișoara, Brașov și București, Cluj-Napoca a încurajat investitorii străini și i-a primit cu brațele deschise abia din 2004, după alegerea lui Emil Boc în funcția de primar. Ca urmare, Cluj-Napoca a devenit din ce în ce mai atractiv, prin universitățile sale renumite, aeroportul internațional și oferta culturală diversă, încât tot mai multe companii germane au fost atrase de bunele condiții-cadru. În această perioadă, în rândul reprezentanților companiilor de limbă germană din Cluj-Napoca a crescut nevoia de schimb de informații cu privire la experiențele lor în viața de zi cu zi și cultura și mentalitatea românilor. Astfel, au luat naștere întâlnirile informale și ocazionale de tip Stammtisch.
Înființarea DWNT
În anul 2010, 5 reprezentanți ai companiilor au avut ideea de a grupa și de a organiza aceste întâlniri informale. Astfel au înființat în 2010 Clubul Oamenilor de Afaceri de Limbă Germană din Transilvania de Nord și au ales cel dintâi președinte al DWNT în persoana lui Ludger Thol. Clubul a fost înregistrat la Registrul Comerțului din Cluj-Napoca ca asociație non-profit, apolitică. Conform statutului, puteau deveni membre ale DWNT și companiile românești, cu condiția să aibă relații de afaceri în spațiul germanofon sau să cunoască limba germană. În acest context, diferențele culturale dintre germani și români, a căror cunoaștere reprezintă baza unor relații de afaceri de succes, au putut fi observate îndeaproape.
Dezvoltarea și sarcinile DWNT
În anii care au urmat, sub președinția lui Ludger Thol, DWNT a evoluat de la întâlnirile informale de tip Stammtisch la clubul de afaceri din prezent. Cu cei peste 100 de membri, clubul se bucură de prestigiu și influență în Cluj dar și în afara acestuia. Dacă la începuturile sale, sarcina clubului era mai degrabă de natură umană (cine poate recomanda un medic sau un coafor bun, unde se găsește una sau alta, unde se mănâncă bine etc.), în prezent cerințele față de club s-au transformat complet. În centrul atenției se află acum întâlnirile informative, atelierele de lucru, prelegerile pe teme de personal, finanțe și legislație, precum și oportunitățile de networking pentru membri dar și cu publicul, cu mediul de afaceri sau cu alte grupuri.
O altă sarcină a DWNT a fost și este în continuare consilierea și sprijinirea noilor antreprenori din țările vorbitoare de limbă germană care sunt interesați să investească în România. Consultanța obiectivă și neutră este foarte apreciată în acest context, deoarece DWNT oferă potențialilor investitori informații independente, fără interese personale, dar fondate pe mulți ani de experiență în România.
Ce oferă DWNT membrilor săi?
În cadrul întâlnirilor lunare tematice ale, sunt organizate ateliere de lucru și discuții pe teme sociale, de dreptul muncii, fiscale sau pe marginea altor subiecte interesante. Nu neglijăm nici componenta socială, cum ar fi vizitele la companii, degustările de whisky etc.
Atractivitatea, notorietatea și recunoașterea DWNT în exterior au crescut odată cu introducerea unor evenimente anuale de amploare, populare, care ocupă un loc important în calendarul evenimentelor din Cluj. Amintim aici Recepția de Anul Nou, Serbarea Verii și Festivalul de Toamnă al Economiei Germane desfășurat pe parcursul a trei zile. În cadrul acestor evenimente se oferă oportunități de discuție cu reprezentanți din politică, afaceri, educație și segmente ale populației.
Președintele DWNT, Ludger Thol, a acordat o mare importanță bunelor contacte cu universitățile, în special cu liniile de studiu în limba germană din cadrul UBB, FSEGA și Universității Tehnice. Parteneriatele încheiate, organizarea de cursuri practice pentru studenți, precum și susținerea activității educaționale a universităților în general de către DWNT și, de asemenea, de către companii individuale membre ale DWNT, dovedesc această legătura strânsă.
Rezumat
Activitatea și ofertele consiliului director pentru companiile membre ale DWNT s-au orientat mereu spre ideea că fiecare membru trebuie să beneficieze de o valoare adăugată datorită calității sale de membru. „DWNT stă la dispoziția membrilor săi” – acest principiu a definit cei 11 ani de președinție ai lui Ludger Thol. După retragerea sa de la președinție, Ludger Thol lasă în urmă un club bine conectat și apreciat în economie, administrație, educație și în rândul întregii populații, care se bucură de un bun renume în regiune și nu numai.