Castelul Poeților de la Ciucea, atracția turistică a Văii Crișului Repede

Trimite și altora

Castelul poeților din Ciucea a reînceput să devină o atracție turistică în adevăratul sens al cuvântului. Anul trecut, muzeul care funcționează în castelul de la Ciucea a fost închis în perioada stării de urgență, iar mai apoi turiștii au mers în număr mai mic decât de obicei pentru a-l vizita. Însă, acum, tot mai mulți vizitatori opresc la castel pentru a se bucura de moștenirea culturală lăsată de poeții Ady Endre și Octavian Goga.

Castelul din Ciucea este cunoscut mai ales datorită faptului că a aparținut unor poeți celebri. Ady Endre și Octavian Goga sunt simboluri ale poeziei maghiare, respectiv românești. Cei doi poeți au fost legați de o prietenie trainică, iar Octavian Goga a cumpărat castelul de la văduva lui Ady Endre. Vizitatorii pot admira cărți vechi de sute de ani, păstrate în biblioteca de la Ciucea, o tapiserie de mari dimensiuni care i-a fost dăruită lui Octavian Goga de către șahinșahul Iranului, o colecție de halbe de bere, scrinuri germane din perioada Iluminismului sau mobilier de epocă, spune directorului muzeului, Eduard Boboc.

Castelul de pe Valea Crișului Repede atrage și turiști străini. Cei mai mulți dintre ei provin din Ungaria.

Castelul de la Ciucea a fost construit în secolul al XIX-lea de către avocatul Miklos Boncza din Huedin. Fiica sa, Berta Boncza, cea care a moștenit castelul, s-a căsătorit cu Ady Endre. Octavian Goga a cumpărat castelul după moartea poetului maghiar. Castelul i-a rămas moștenire Veturiei Goga, care, fără descendenți direcți, a decis să îl doneze statului român, pentru a fi transformat într-un muzeu memorial.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY