Castelul Goga din Ciucea, unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din județul Cluj

Trimite și altora

castelUnul dintre cele mai frumoase castele din Transilvania este cel din Ciucea, de pe valea Crișului Repede. Castelul le-a aparținut pe rând poeților Ady Endre și Octavian Goga și păstrează numeroase obiecte valoroase, precum scrinul de avocat al lui Avram Iancu sau tapiseria care i-a fost dăruită lui Octavian Goga de către șahinșahul Iranului.

Castelul din Ciucea este, poate, cel mai impresionant edificiu de pe Valea Crișului Repede. Acest castel a fost ridicat la finalul secolului al XIX-lea de către un avocat bogat din Huedin, la cererea nepoatei sale, cu care s-a căsătorit apoi. Mariajul acesta a stârnit scandal, pentru că unii dintre contemporani l-au considerat de-a dreptul incestuos. Cuplul a avut un singur copil, Berta Boncza, cea care avea să devină soția marelui poet maghiar Ady Endre. Acesta și-a scris la Ciucea unele dintre cele mai frumoase poezii. După Primul Război Mondial și după moartea lui Ady Endre, Berta Boncza a vândut castelului poetului român Octavian Goga, unul dintre prietenii soțului său. Octavian Goga l-a reamenajat și s-a mutat aici cu cea de-a doua soție a sa, Veturia. Castelul ascunde adevărate comori de artă, care îi atrag pe turiștii străini care străbat drumul care leagă Oradea de Cluj.

În aceste condiții, primarul din Ciucea, Radu Abrudean, dorește să transforme acest castel într-un edificiu turistic în adevăratul sens al cuvântului. În curtea castelului din Ciucea își dorm somnul de veci soții Octavian și Veturia Goga. În perioada comunistă, castelul a fost transformat în muzeu și păstrează această destinație și azi.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY