Noile tehnologii schimbă agricultura românească

Trimite și altora

Noile tehnologii încep să fie utilizate pe scară tot mai largă în agricultura din Transilvania. Promotorii acestei modernizări sunt reprezentanții Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, precum și mai mulți tineri fermieri care au avut ocazia să capete experiență și în cadrul unor ferme din Occident.

Noile tehnologii și-au găsit aplicare în mai mult subdomenii ale agriculturii. În clinicile veterinare ale Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dar și în clinici private sunt utilizate cele mai noi dotări, de la microscoape electronice de ultimă generație până la dispozitive de imagistică medicală, uneori mai moderne decât cele folosite în multe spitale din România. De asemenea, noile tehnologii sunt prezente și în domeniul viticol. Există soluții complexe, care utilizează drone și sfotware cu algoritmi de inteligență artificială pentru a supraveghea podgoriilor. Practic, în cazul în care apar focare de boală, frunzele viței de vie încep să se îngălbenească mai devreme. Dronele identifică zonele respective, trimit imaginile însoțite de coordonatele GPS, iar software-ul poate arăta propune diferite ipoteze legate de natura bolii, precum și de tratamentele recomandate. În domeniul zootehnic, există instalații computerizate care controlează silozurile cu diferite tipuri de cereale, legate de un sistem de benzi transportoare care fac legătura dintre silozuri și zonele în care se hrănesc animalele.

Cu ajutorul unei tablete, a unui telefon mobil inteligent sau al unui computer, fermierul stabilește cantitățile de cereale eliberate automat de silozuri, amestecul lor și transportul lor spre zona de hrănire a animalelor. Astfel, fermele au nevoie de mai puțini îngrijitori. Mai mult, în hrana animalelor pot fi adăugate în același fel vitamine sau medicamente, dacă este cazul.

În domeniul agronomic, sunt utilizați senzori care măsoară temperatura și umiditatea solului. În cazul în care umiditatea coboară sub nivelul optim, sistemele computerizate care administrează datele furnizate de senzori pot comanda pornirea rețelelor de irigații. Cel mai adesea, irigarea are loc noaptea, pentru a optimiza consumul de energie și de apă. Ma concret, pentru că noaptea este mai redusă evaporarea apei, pentru irigarea ogoarelor este necesară o cantitate mai mică de apă, deci și pompele consumă o cantitate mai redusă de energie. Astfel, crește eficiența utilizării resurselor și rentabilitatea fermelor, care, din economiile realizate astfel, își amortizează investițiile în noi tehnologii. Bineînțeles, și sistemele de irigații încorporează tehnologii dezvoltate în ultimii ani, de la tuburi corugate în locul canalelor deschise de beton până la geotextile care sunt folosite pentru a oferi durabilitate suplimentară căilor de acces spre bazinele de irigații.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCastelul Poeților de la Ciucea, atracția turistică a Văii Crișului Repede
Next articleTot mai mulți tineri sunt interesați de învățământul dual
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

11 + eleven =