Bosch a inaugurat o nouă fabrică în Jucu – Valoarea investiției: 55 de milioane de euro

Trimite și altora

Compania germană Bosch a inaugurat cea de-a treia unitate de producție din județul Cluj. Și aceasta este amplasată în Parcul Industrial Tetarom III din Jucu. Valoarea investiției este de 55 de milioane de euro. Suprafața noii hale este de 34.500 de metri pătrați, dintre care 18.000 de metri pătrați sunt dedicați producției și laboratoarelor.

Noua unitate va produce unități electronice de control pentru vehiculele electrice, inclusiv pentru cele autonome. În prezent, Bosch are 3.100 de angajați în județul Cluj, iar numărul acestora urmează să crească.

Prima unitate de producție a Bosch la Jucu a fost deschisă în anul 2013. Până acum, compania germană a investit 465 de milioane de euro în Jucu și peste 500 de milioane de euro în județul Cluj.

„În doar opt ani de la deschiderea fabricii am avut o creștere impresionantă. Astăzi, sărbătorim un nou moment important pentru evoluția sa, facilitând producția de componente electronice de înaltă calitate pentru viitorul mobilității”, a declarat Hüseyin Özmeral, director general al fabricii Bosch din Cluj. „Sunt încrezător că, odată cu noua hală de producție, vom continua să implementăm soluții de Industrie 4.0, combinate cu învățarea automată și inteligența artificială, pentru a produce componente electronice de complexitate ridicată,” a adăugat Özmeral.

La fabrica din Cluj, Bosch produce, din 2013, unități de control electronice care sporesc siguranța rutieră și confortul șoferilor, cum ar fi unități pentru airbag, pentru sisteme de camere multiple, pentru asistență la condus și unități de control electronice pentru eBike. „Suntem lideri pe segmentul pe care activăm și mă bucur să spun că fabrica Bosch din Cluj este, de mulți ani, într-o continuă și rapidă dezvoltare. În acest sens, investim constant în extinderea capacității noastre de producție și de logistică, în noi tehnologii și echipamente de ultimă oră, concentrându-ne, în același timp, pe dezvoltarea angajaților noștri”, a declarat Monica Constantinescu, directorul comercial al fabricii Bosch din Cluj. „Deschiderea celei de-a treia hale de producție ne va permite să continuăm crearea de noi oportunități de job-uri, atât pentru specialiști experimentați, cât și pentru tinere talente, aflate la începutul carierei lor, consolidându-ne, astfel, poziția de angajator de top în regiune”, a continuat Constantinescu.

Condiții de muncă cu facilități moderne

Adițional zonei de producție, birourilor și sălilor de ședințe moderne, având un design atractiv și ergonomic, noua clădire va oferi diferite facilități, precum zone de comunicare și relaxare și spații exterioare amenajate pentru recreere. În plus, angajații beneficiază de acces la două cantine moderne în incinta fabricii, precum și la terase exterioare. Suprafața totală construită a clădirilor din incinta fabricii – trei hale de producție, două centre logistice, un centru de training, două cantine, două clădiri de gestionare a deșeurilor și alte clădiri anexe – se întinde pe aproximativ 140.000 metri pătrați.

Accent pe producția sustenabilă

Bosch se preocupă activ de îmbunătățirea eficienței energetice a fabricilor și clădirilor sale de birouri, de generarea internă de energie și folosirea soluțiilor tehnologice care au ca rezultat un consum eficient și sustenabil al resurselor. Astfel, compania a implementat diverse proiecte de eficiență energetică în unitatea sa de producție din Cluj, cum ar fi soluțiile de monitorizare a consumului de energie, care asigură monitorizarea și raportarea energiei în timp real, achiziționarea de energie electrică din surse regenerabile, înlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED sau folosirea LED-urilor cu senzori de luminozitate și mișcare care reglează intensitatea luminii. Mai mult, în cea de-a treia unitate de producție din Cluj, compania a implementat soluții pentru reducerea consumului de gaz metan prin recuperarea căldurii de la compresoare și a demarat instalarea de panouri fotovoltaice pentru a produce propria energie verde. Media anuală a energiei electrice generate de panourile fotovoltaice acoperă consumul anual de energie pentru aproximativ 4.000 de locuitori. Bosch este prima companie industrială globală cu locații fără amprentă de carbon, iar acest lucru include și unitățile din România.

Soluții conectate pentru fabrica viitorului

Bosch construiește drumul către fabrica inteligentă a viitorului, cu mașini care sunt conectate, comunică între ele și se organizează – având o orientare centrată pe oameni, orchestrând o producție mai eficientă, mai flexibilă și mai personalizată. Unitățile de producție Bosch din România utilizează tehnologie de ultimă oră în procesul de producție. De exemplu, în fabrica din Cluj, mașinile sunt echipate cu etichete NFC (Comunicare Câmp Proxim) și RFID (Identificare prin Frecvența Radio). Prin scanarea lor utilizând telefoanele mobile, personalul de întreținere poate să verifice imediat disponibilitatea componentelor de schimb, sau să acceseze documentația tehnică a mașinii. De asemenea, unitatea de producție folosește soluții de Realitate Mixtă, care îmbină lumea reală cu realitatea virtuală, cum ar fi ochelarii inteligenți ce permit utilizatorului să vadă și să interacționeze cu o linie de producție la distanță. În plus, Bosch a introdus în fabrica din Cluj roboți autonomi și automatizați pentru livrarea materiei prime și a instrumentelor necesare la liniile de producție, optimizând costurile și timpul de livrare, sau pentru a mări timpul de disponibilitate tehnică a echipamentelor. Mai mult, compania se folosește de soluții de inteligență artificială pentru a detecta și remedia posibile deviații în procesul de producție de la un stadiu incipient.

Un pachet complex de beneficii și programe de dezvoltare a angajaților

Grupul Bosch își asumă o responsabilitate deosebită în ceea ce privește bunăstarea angajaților săi. Aceștia beneficiază de transport zilnic gratuit, acces la o cantină modernă, cu meniuri variate subvenționate, abonamente la servicii medicale private și un cabinet medical intern, dar și de un set de beneficii flexibile, după nevoile și prioritățile fiecăruia. Printre beneficiile flexibile se numără servicii medicale adiționale, asigurări de pensie, servicii de turism sau bonuri de masă. În plus, din grijă pentru sănătatea angajaților săi, Bosch a deschis anul acesta, în colaborare cu autoritățile locale și naționale, un centru de vaccinare împotriva Covid-19 la fabrica sa din Cluj, contribuind astfel la limitarea efectelor și răspândirii pandemiei.

De asemenea, compania a implementat la Cluj conceptul IWC – „condiții de muncă care inspiră”, ce include elemente speciale de design interior, precum spații moderne și culori vii, săli creative pentru munca în echipă. Toate acestea contribuie la crearea unui mediu care promovează o cultură de lucru modernă, cooperarea între departamente și gândirea creativă, stimulând flexibilitatea și comunicarea. Mai mult, angajații fabricii din Cluj au acces la programe de dezvoltare profesională și personală, în cadrul centrului de training din incinta locației. Aici, în 2020, compania Bosch a oferit angajaților săi peste 300 de sesiuni de training. Datorită atenției pe care o acordă bunăstării angajaților și inovației, unui mediu de lucru prietenos și unui pachet larg de beneficii și programe de dezvoltare, Bosch este, pentru al șaselea an la rând, cel mai dorit angajator din Cluj pentru ingineri și pentru angajații cu profil business.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCoronavirus la zi: 1 470 de cazuri noi
Next articleAsociația Centrelor de Afaceri pentru Export critică măsurile de debirocratizare propuse de Ministerul Economiei
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

three × three =