Accelerarea transformării digitale a economiei și a administrației a reprezentat o șansă pentru companiile de IT din Cluj. Din 2019 și până acum, numărul angajaților din acest domeniu a crescut cu 15 la sută în Cluj-Napoca. În comparație, în București, numărul angajaților din IT a crescut cu doar 1,5 la sută, iar, împreună, cele două orașe concentrează două treimi din totalul specialiștilor în software din România. Companiile din domeniu au nevoie de noi angajați, însă tinerii care vor să lucreze în domeniu trebuie să aibă motivația corectă, spune fondatoarea unei companii de software, Anca Vescan, de la Axon Soft.
Nu toți studenții care vor să devină IT-ști au motivația corectă, afirmă profesorul universitar Mihaela Dînșoreanu, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
Cu toate acestea, domeniul IT rămâne unul care îi atrage pe mulți tineri. Piața forței de muncă din România se confruntă cu un deficit cronic de specialiști în acest domeniu. Mai mult, salariile au crescut considerabil. În prezent, salariul mediu net din acest domeniu se apropie de 9.000 de lei pe lună.