Transformarea digitală a economiei, accelerată de pandemie

Trimite și altora

Pandemia de coronavirus a dus la transformarea digitală a economiei și a administrației. În județul Cluj, aproape toate administrațiile locale au introdus soluții software care îi ajută pe funcționari să comunice cu cetățenii. Acest proces va continua și în perioada următoare, estimează specialiștii.

România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în privința digitalizării administrației publice. Un studiu internațional arată că gradul de digitalizare al administrației era de doar 32 la sută, la sfârșitul anului trecut. Însă lucrurile încep să se schimbe. Pandemia i-a determinat pe mulți primari să investească în noi sisteme informatice și să cumpere soluții software care să le permită comunicarea cu cetățenii și gestionarea bazelor de date. În Cluj-Napoca, Primăria a decis să creeze chiar un serviciu de transformare digitală, spune primarul Emil Boc.

Consiliul Județean Cluj a adoptat, la rândul său, o strategie care va duce la implementarea conceptului de județ smart, spune vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, Istvan Vakar.

Transformarea digitală produce beneficii atât pentru administrație, cât și pentru cetățeni, spune consultantul Palaga Lascău.

Foarte multe dintre administrațiile locale vor să utilizeze banii europeni pentru a accelera procesul de digitalizare. Acest proces va avea și un impact pozitiv asupra economiei, spun specialiștii. Ei cred că o administrație digitală poate contribui la creșterea Produsului Intern Brut cu până la 2 la sută.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY