Parteneriat regional pentru realizarea Drumului Expres Cluj-Napoca – Dej – Bistrița

Trimite și altora

Clujul va fi legat de Bistrița prin intermediul unui drum expres. Acesta va fi realizat cu ajutorul fondurilor europene, printr-un parteneriat regional.

Plenul reunit al Consiliului Județean Cluj a aprobat încheierea unui Acord de colaborare cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, respectiv municipiul Bistrița și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (C.N.A.I.R.), având ca obiect asigurarea colaborării între părți pentru realizarea proiectului „Drum Expres Cluj – Dej – Bistrița”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, afirmă: „Vom acorda tot sprijinul necesar derulării acestui proiect de o importanță strategică atât pentru județele Cluj și Bistrița-Năsăud cât și pentru întreaga regiune. Noua arteră va contribui esențial la dezvoltarea întregii regiuni și va asigura un plus de siguranță și confort prin decongestionarea traficului, extrem de aglomerat, de pe drumul european”.

La rândul său, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, István Vákár, a precizat că dezvoltarea infrastructurii rutiere reprezintă un angajament asumat de întreaga echipă a Consiliului Județean, care trebuie onorat.

Potrivit acordului, cele patru autorități publice își exprimă intenția de colaborare în vederea susţinerii procesului de selecţie a modului de definire și conectare a aliniamentelor drumurilor expres Cluj – Dej și Dej – Bistrița. De asemenea, parteneriatul inter-instituțional va oferi posibilitatea identificării și rezolvării constrângerilor de ordin juridic și administrativ care pot apărea și va oferi posibilitatea emiterii cu celeritate a avizelor și certificatelor de urbanism necesare. Totodată, prin intermediul acestui parteneriat, proiectanţii desemnați vor avea un acces mult mai facil la datele și informațiile deținute de instituțiile publice locale din aria de implementare a proiectului.

Drumul expres Cluj – Dej – Bistrița este format din două sectoare de drum, respectiv drumul expres Dej – Bistrița, ca parte a aliniamentului „Autostrăzii Nordului” Vama Oar – Satu Mare – Baia Mare – Dej – Bistrița – Vatra Dornei – Suceava, și sectorul independent de drum expres Cluj – Dej.

Conform C.N.A.I.R., într-o primă etapă va fi realizată etapa de proiectare, adică întocmirea studiului de fezabilitate. Urmeacă ca în cea de-a două etapă să fie implementat efectiv drumul expres, cu sprijinul celor două consilii județene partenere și al municipalității bistrițene. Execuția propriu-zisă a investiției va fi reglementată printr-un nou acord de parteneriat, astfel încât finanțarea să poată fi realizată prin Programul Operațional Transport 2021-2027. Nu există, deocamdată, o valoare estimată a proiectului.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY