Parteneriat USAMV Cluj-Napoca și VFU Brno cu universități din Somaliland

Trimite și altora

USAMV Cluj-Napoca și VFU Brno (Cehia) au semnat acorduri de parteneriate cu două universități din Somaliland – Universitatea din Hargeisa și Universitatea din Burao -. Evenimentul a avut loc în urma vizitei pe continentul african a prorectorului pentru Relații Internaționale, prof. dr. Andrei Daniel Mihalca, în intervalul 15-23 septembrie 2018. Somaliland este o regiune autonomă a Somaliei, care aspiră la independență.

Colaborarea va începe cu luna noiembrie prin vizita unor cercetători ai USAMV Cluj-Napoca, care vor efectua la cele două universități activități de predare cu studenții Facultăților de Medicină Veterinară și Medicină Umană, vor contribui la înființarea unor laboratoare de diagnostic parazitologic, vor efectua activități de pregătire a personalului didactic și de laborator și vor iniția o nouă disciplină de medicină veterinară a animalelor sălbatice și medicina conservării speciilor, cu scopul protejării mamiferelor periclitate.

Acest din urmă deziderat va fi realizat în colaborare cu organizația non-guvernamentală Vétérinaires Sans Frontières Cehia, cu care USAMV Cluj-Napoca are o lungă istorie de colaborare. Mai concret, cercetătorii USAMV Cluj-Napoca vor oferi și consultanță veterinară de specialitate unui adăpost de animale sălbatice confiscate, care deține în principal feline (gheparzi, caracali) și diverse specii de antilope și păsări răpitoare, victime ale traficului ilegal de animale exotice.

La ora actuală, Somaliland nu dispune de specialiști în medicina animalelor sălbatice și nici de personal pentru astfel de adăposturi, iar prezența veterinarilor români și cehi este esențială pentru supraviețuirea acestor animale. Prin VSF Cehia și prin specialiștii celor două universități europene implicate, va fi realizată și instruirea de specialitate a unui veterinar local la un centru de reabilitare a carnivorelor sălbatice din Iordania.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY