Inflația a ajuns în România la 8,2 la sută

Trimite și altora

Economia românească se confruntă cu o creștere a inflației care a depășit estimările specialiștilor. Potrivit experților Băncii Naționale a României, citați de Transylvania Today, în luna decembrie 2021, rata inflației a ajuns la 8,2 la sută.

Doar în luna decembrie, prețurile au crescut, în medie, cu 0,7 la sută. La această creștere a contribuit din plin creșterea prețului la electricitate, care a fost de 3,9 la sută într-o singură lună.

În ansamblul anului 2021, creșterea prețurilor la energie a fost principalul factor inflaționist. Din rata anuală a inflației de 8,2 la sută, creșterea prețurilor la energie a reprezentat mai mult de jumătate: 4,3 la sută.

Practic, evoluția prețurilor pe plan mondial a dus la creșterea prețului gazului metan cu 52 la sută în decembrie 2021 față de decembrie 2020. La combustibil, creșterea a fost de 22 la sută în același interval de timp.

Experții Băncii Naționale a României se așteaptă ca, pe termen scurt, inflația să crească și mai mult. Ei estimează un vârf de 8,6 la sută în primăvara acestui an, atunci când vor înceta să se aplice măsurile de protecție socială decise de Guvern, care a plafonat prețurile la curent electric și gaz metan.

Comments

comments

SHARE
Previous articleStudiu Revolut: Pe ce și-au cheltuit românii banii în 2021
Next articleEchipamente de cca 150 000 lei, pentru Spitalul din Huedin
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

13 − 9 =