Cifra de afaceri a TeraPlast a crescut cu 58 la sută

Trimite și altora

Grupul TeraPlast raportează o creștere robustă a cifrei de afaceri în trimestrul 1. Cifra de afaceri a crescut în primele trei luni ale anului cu 58%, la 170,5 milioane de lei, inclusiv ca urmare a demarării producției în noi unități în urma investițiilor realizate.

Profitul net a fost de 6,8 milioane de lei, în regresie față de trimestrul 1 al anului trecut, un rezultat bun în condiții economice total schimbate față de anul 2021. Scăderea față de profitul record din T1/2021 a fost generată de o reducere relativă a marjei la segmentul instalații și de un rezultat negativ al diviziei de ambalaje flexibile. Cu toate acestea, scăderea a fost compensată parțial de creșterea accelerată a vânzărilor, aproape de recordul absolut trimestrial din T3/2021 (cu doar 4% mai puțin) și îmbunătățirea marjelor față de T4/2021. Divizia de ambalaje flexibile, care include și ambalajele biodegradabile, reprezintă unul dintre segmentele noi în cadrul grupului, care încă suportă costurile de operaționalizare a liniilor de producție și de eficientizare a unor active provenite din fuziuni și achiziții.

EBITDA s-a situat la 15,6 milioane de lei, ceea ce reprezintă o marjă de 9,2%. Nivelul este în scădere cu 11% față de trimestrul I al anului precedent. Cu toate acestea, EBITDA a crescut cu 54% față de trimestrul 4 al anului trecut, iar rata EBITDA s-a îmbunătățit față de aceeași perioadă cu 3 puncte procentuale. Evoluția a fost marcată de doi factori majori. Pe de o parte, s-a manifestat un efect de bază, prin raportarea la un rezultat excepțional înregistrat în perioada similară a anului precedent în care grupul era format doar din business-urile mature. Pe de altă parte, s-au resimțit accentuat constrângerile generate de volatilitatea prețurilor pe piața materiilor prime. TeraPlast a reușit o îmbunătățire a marjelor față de ultimul trimestru chiar dacă trendul de creștere a prețului la materii prime s-a menținut și în 2022. 

TeraPlast s-a concentrat pe creșterea volumelor vândute, chiar dacă asta a presupus o reducere a marjei unitare, prin internalizarea unor costuri, cu impact asupra rezultatului consolidat.

„Creșterea accelerată a cifrei de afaceri a grupului cu 58% ne-a apropiat foarte mult de maximul istoric trimestrial al cifrei de afaceri din trimestrul III din 2021 (cu doar 4% sub acest nivel record) și peste nivelul din trimestrul II din 2021, în ciuda sezonalității specifice la început de an. Comparația inevitabilă cu aceeași perioadă a anului trecut necesită unele clarificări de natură să ofere imaginea corectă. Grupul are o altă structură în prezent, cu noi linii de business aflate în curs de operaționalizare. Rezultatul consolidat a avut de suferit inclusiv din cauza unor întârzieri la noile linii, dar din luna martie am observat o evoluție mult îmbunătățită a marjelor operaționale. Această îmbunătățire ne pune pe drumul corect de atingere a obiectivelor ambițioase bugetate pentru 2022.” a declarat Ioana Birta, directorul financiar al Grupului TeraPlast. Ea a mai adăugat: “În ultimii doi ani am învățat să navigăm într-un mediu dificil, dominat de crize. Suntem mulțumiți de performanța businessurilor mature din grup și avem încredere că investițiile realizate în noile linii de activitate vor începe să recupereze în timp startul mai lent într-un context economic dificil. Am învățat să atenuăm cât mai mult impactul asupra Grupului, să menținem un control bun asupra capitalului de lucru și asupra investițiilor pentru a ne asigura dezvoltarea pe termen lung. Climatul de piață actual este mai dificil decât anul trecut, dar avem abordarea corectă, bazată pe investițiile realizate pentru a ne îndeplini obiectivele ambițioase în 2022”.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY