Economia Clujului se confruntă cu o criză accentuată de forță de muncă. Și aceasta pentru că Clujul a atras investiții considerabile, care generează foarte multe locuri de muncă. În aceste condiții, antreprenorii clujeni caută soluții pentru a rezolva problema angajărilor. Unii au angajat persoane din mediul rural, alții au oferit locuri de muncă refugiaților ucraineni. Există și antreprenori care au adus muncitori din Vietnam sau din Pakistan, în timp ce alții mizează din ce în ce mai mult pe roboți. O altă strategie de adaptare la noile condiții de pe piața muncii este extinderea companiilor clujene, care își deschid filiale în alte țări, precum Republica Moldova, Serbia, Macedonia sau Bosnia-Herzegovina.
Principala piedică în calea creșterii economiei clujene este lipsa de forță de muncă. Există domenii precum IT-ul, care ar putea genera câteva mii de noi locuri de muncă în fiecare an, dar care nu au suficientă forță de muncă. În acest context, unele dintre companiile care produc software au început să își folosească angajații din Cluj pentru a produce programe informatice specializate și cu valoare adăugată mare, în timp ce operațiunile de outsourcing sunt externalizate în Republica Moldova sau Balcanii de Vest.
În acest context, companiile de pe piața clujeană încearcă să își pregătească angajații în așa fel încât aceștia să fie cât mai productivi. Companiile multinaționale dispun de bugete serioase în acest domeniu, în timp ce întreprinderile mici și mijlocii mizează pe programele de formare profesională dezvoltate de universități.
Actuala criză de locuri de muncă este consecința investițiilor atrase de Cluj. Într-un fel, Clujul devine victima propriului său succes, spune președintele clubului de afaceri Top Club, Cristian Fertea.
În aceste condiții, soluția este sporirea numărului de muncitori străini, spune omul de afaceri Vasile Vita.
În Cluj-Napoca, în prezent, există mai multe locuri de muncă decât în perioada în care funcționau la capacitate maximă fabricile construite de comuniști. Însă valoarea producției cumulate realizate în prezent este de 10 de ori mai mare decât cea în anii 1980. Doar în ultimul deceniu, valoarea economiei clujene s-a dublat, potrivit datelor Eurostat.