Analiză: Economia României dă semne de revenire

Trimite și altora

Economia României dă semne de revenire, la mai mult de 200 de zile de la declanșarea pandemiei, reiese dintr-o analiză făcută de specialiștii Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor din cadrul Universității Babeș-Bolyai. Șomajul a crescut, însă foarte puțin, datorită măsurilor luate de autorități pentru a încuraja păstrarea angajaților. Unele domenii, precum cel al construcțiilor ori IT-ul, au înregistrat creșteri.

Pandemia de coronavirus a afectat grav economia României. În trimestrul II al acestui an, PIB-ul a scăzut cu 12,3 la sută. Pentru întregul an, scăderea prognozată a PIB-ului va fi de 4,9 la sută. Cifra este mai mică decât previziunile făcute la începutul pandemiei de către experții internaționali, care estimau o scădere de aproximativ 6 la sută. Numărul angajaților a scăzut cu doar 1,7 la sută, iar rata șomajului a ajuns la 5,4 la sută. Însă datele furnizate de companii arată că economia a început să își revină, reiese dintr-un studiu actualizat la zi de către cercetătorii Universității Babeș-Bolyai, spune decanul Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Răzvan Mustață.

În acest moment, dacă datele sanitare nu se vor schimba radical, avem motive de optimism, spune profesorul universitar Răzvan Mustață.

Revenirea economiei este dependentă de ținerea sub control a răspândirii coronavirusului, prin măsuri sanitare. Rezultatele cercetărilor realizate de experții Universității Babeș-Bolyai pot fi consultate gratuit pe econ.ubbcluj.ro/coronavirus.

Comments

comments

SHARE
Previous article506 pacienți cu infecția COVID-19, la ATI
Next articlePremieră națională și europeană la Cluj: cel mai nou produs al Ford Performance
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY

9 + 2 =