Destinație de vacanță: Castelul Poeților din Ciucea

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Transilvania este reprezentată de Castelul Poeților din Ciucea. Este vorba de un castel ridicat în secolul al XIX-lea pe Valea Crișului Repede și care a aparținut poeților Ady Endre și Octavian Goga.

Castelul de la Ciucea a fost ridicat de un bogat avocat din Huedin, Miklos Boncza. Domeniul i-a rămas moștenire fiicei acestuia, Berta Borncza, care a devenit soția poetului Ady Endre, prietenul poetului Octavian Goga. Acesta a fost invitat de mai multe ori la Ciucea, iar după Primul Război Mondial și după moartea lui Ady Endre, Octavian Goga a cumpărat castelul de la văduva marelui poet maghiar. Împreună cu cea de-a doua soție a sa, Veturia Goga, poetul român a reamenajat castelul după gustul său. Vizitatorii pot admira cărțile din vasta colecție a lui Octavian Goga, colecția sa de tablouri, de halbe de bere sau o imensă tapiserie care i-a fost dăruită de șahinșahul Iranului, spune directorul muzeului din Ciucea, Eduard Boboc.

Castelul, situat lângă șoseaua care leagă Clujul de Oradea, atrage și mulți turiști străini.

Pe lângă castelul poeților, domeniul de la Ciucea include și o casă veche care era preferata lui Ady Endre, mausoleul lui Octavian și Veturia Goga, decorat cu mozaicuri de Murano, precum și o grădină în care se găsesc plante curioase, precum un vechi copac cu lalele. 

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY