Analiză: Valoarea exporturilor românești de vin s-a dublat într-un deceniu

Trimite și altora

România are șansa să își crească valoarea exporturilor de vin pe piețele internaționale. Producătorii de vin spun că vinurile care se bazează mai ales pe soiuri autohtone au o reputație tot mai bună, ceea ce înseamnă că ponderea vinurilor valoroase devine tot mai importantă în structura exporturilor. În prezent, România exportă mai puțin de 10 la sută din totalul producției realizate, iar restul vinului este vândut pe piața internă. Specialiștii de la Institutul Național de Statistică estimează valoarea pieței interne a vinului la 1,5 miliarde de lei. În această sumă nu intră vinul produs în micile gospodării pentru consum propriu.

Exporturile de vin românesc au crescut constant în ultimii ani. Potrivit datelor oficiale, în anul 2021, România a exportat vinuri în valoare de 34 de milioane de euro, adică dublu față de anul 2011. În 2022, cel mai probabil, valoarea exporturilor va crește cu un procentaj situat între 5 și 10 la sută, iar pentru anul 2023, perspectivele sunt, de asemenea, de creștere. Cu toate acestea, România exportă mai puțin de 10 la sută din producția realizată. Și aceasta pentru că piața internă este în continuă dezvoltare, iar românii preferă vinurile autohtone, mai ales cele bazate pe soiuri locale, spune proprietara unei crame din Cluj, Delia Banga.

Până în prezent, exporturile erau susținute de marii producători de vin. Însă cota de piață a acestora scade nu pentru că marii producători și-ar fi redus producția, ci pentru că pe piață intră mici producători, care obțin un vin de foarte bună calitate. Așa ar fi Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj, care a cumpărat podgoria Apoldia Maior din județul Sibiu. Universitatea clujeană produce vin excelent din strugurii cultivați pe 50 de hectare. Această suprafață va crește, pe măsură ce specialiștii universității clujene vor replanta vechi soiuri românești, inclusiv un soi de struguri albi, Iordana, care a supraviețuit doar în această podgorie, spune rectorul Cornel Cătoi.

În mod tradițional, pe piețele internaționale, în deceniile de comunism, România exporta vin ieftin, la un dolar litrul. În primele două decenii de după căderea comunismului, valoarea vinurilor românești a crescut la aproximativ doi euro pe litrul, însă au predominat tot exporturile de vin ieftin. Însă după aderarea României la Uniunea Europeană, vinurile românești au început un lung efort de repoziționare, astfel că România a început să vândă mai multe vinuri din clasa celor medii și chiar vinuri scumpe. Unul dintre experții în vin de calitate excelentă este Victor Bostan, care a investit în podgorii din Republica Moldova și România.

În prezent, 70 la sută din vinurile românești exportate sunt vândute în Germania, Olanda și Marea Britanie. A crescut însă și valoarea vinurilor românești exportate pe piețe din afara Europei, în special în Statele Unite ale Americii, China și Japonia.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY