Numărul companiilor în insolvență este în creștere cu 16,3% la nivelul UE

Trimite și altora

O analiză realizată de societatea de practicieni în insolvență Eurosmart SPRL, arată faptul că numărul companiilor care au accesat o procedură de insolvență în trimestrul al III-lea al anului 2022, a crescut în medie cu 16,3% la nivelul Uniunii Europene față de trimestrul anterior.

“Analiza a fost efectuată de specialiștii Eurosmart în baza statisticilor realizate de Eurostat”, a declarat Octavian Barbu, Business Development Manager al companiei.

Țările cu cea mai mare rată de creștere în trimestrul al treilea sunt Ungaria (110,6%), Spania (66,1%) și Lituania (4%). La polul opus se află Cipru (-32,7%) și Estonia (-21,3%).

“Totodata, cele mai afectate sectoare au fost industria construcțiilor și HoReCa, iar cele mai stabile au fost reprezentate de educație, sănătate și servicii financiare, conform Eurostat”, completează Octavian Barbu.

“Nici țara noastră nu face excepție. România urmează, de asemenea, un trend (n.r. – tendință) ascendent al numărului de insolvențe înregistrate la nivelul anului 2022, acesta fiind în creștere cu aproximativ 8%  față de 2021, cu un număr de 6.649 de companii care au accesat protecția legii insolvenței, conform datelor publicate de ONRC.

Inflația, creșterea prețurilor privind utilitățile, precum și limitarea accesului la finanțare prin creșterile succesive ale ratelor dobânzii – au fost principalele cauze care au determinat companiile să apeleze la protecția oferită de lege. Acestea sunt și principalele considerente pentru care estimăm menținerea trendului crescător și pe parcursul anului 2023”, adaugă Octavian Barbu.

În România, cele mai afectate sectoare economice au fost comerțul, construcțiile și industria prelucrătoare, aceste trei domenii cumulând peste 50% din numărul total al insolvențelor urmate de industria HoReCa – cu un procent de aproape 9%.

Din punct de vedere geografic, judetele care conduc clasamentul insolvențelor sunt București, Cluj și Bihor. La polul opus se află Botoșani, Harghita și Covasna.

Eurosmart SPRL a fost fondată în 2011 cu scopul de a implementa proceduri complexe, pachete de reorganizări și lichidări judiciare, cu implicații juridice și economice de repoziționare, management, marketing sau de echipă. În prezent, Eurosmart SPRL are cinci filiale la nivel național și peste 40 de specialiști care cred în strategii pe termen lung și o nouă viață a companiilor aflate în cumpănă și gestionează un număr de 200 de dosare, cu o valoare cumulată a activelor de peste 300 milioane €.

Citiți și:

FINANŢELE POT FI OBLIGATE SĂ EMITĂ CERTIFICATE DE ATESTARE FISCALĂ SPECIALE PENTRU SOCIETĂŢILE AFLATE ÎN INSOLVENŢĂ

Noi măsuri fiscale de sprijin pentru companii

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY