Muncitori români, țepuiți în Norvegia cu sute de mii de euro

Trimite și altora

Mai mulți muncitori români au fost înșelați cu sute de mii de euro, în Norvegia. Cei care au făcut acest lucru au fost alți români, care s-au folosit de actele muncitorilor pentru a lua credite consistente. Informația a fost trimisă la redacție de șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă din Cluj, Daniel Păcurariu.

Iată textul comunicatului:

”În scopul evitării exploatării cetăţenilor români care doresc să muncească in Norvegia, vă transmitem informaţiile primite de la Ambasada României la Oslo, în vederea conștientizării acestora, pentru a nu cădea victime ale înșelătoriilor și exploatării prin muncă pe teritoriul Norvegiei.

Din informațiile oferite de Ambasada României la Oslo a rezultat că cetăteni români, aflați la  muncă pe teritoriul Regatului Norvegiei, au devenit victime ale exploatării prin muncă şi/sau ai unor înșelătorii financiare.

Muncitori români au fost fraudati de compatrioți, care, la adăpostul firmelor pe care le conduc, le-au furat cartea de identitate bancară angajaţilor au accesat credite foarte mari,  la diferite instituţii de credit din Norvegia, în numele si pentru angajatul lor. Mulţi dintre aceștia au rămas în continuare cu datorii de sute de mii de euro, sume pe care nu au posibilitatea să le achite. În timp ce plățile au ajuns către angajator, facturile şi creanțele de colectare a datoriilor ajung la muncitorul imigrant.

Metodele folosite de fraudatori sunt: falsificarea foilor de salariu, falsificarea identităţii prin atribuirea de funcții de conducere în firme sau, în cazuri mai elaborate, constituirea de firme in numele victimei. “Facilitatorii” solicită 20-30% din sumă, copie după pașaport, CNP Norvegian si token bancar. Pe lângă suma stabilită de comun acord, fraudatorii “împrumută” alte sume considerabile fără știința, dar cu documentele păgubitului”.

Citiți și:

Muncitorii străini ar putea fi soluția pentru dezvoltarea companiilor clujene

Economia clujeană suferă din cauza lipsei forței de muncă

Comments

comments

1 comentariu

LEAVE A REPLY