Sondaj: Întreprinderile românești percep schimbările climatice și accesul la finanțare drept amenințări pentru afacerile lor

Trimite și altora

69% dintre firmele românești chestionate spun că schimbările climatice au un impact negativ. Utilizarea tehnologiilor avansate în afaceri a crescut semnificativ. Depășind media UE, aproape trei sferturi dintre firmele românești folosesc cel puțin o tehnologie digitală avansată. Costul energiei apare ca o preocupare cheie pentru firme, alături de incertitudine și de lipsa personalului calificat. Firmele românești și-au revenit după pandemia Covid-19 și majoritatea (55%) preconizează că vor avea vânzări în 2022 peste cele din 2019.

Banca Europeană de Investiții (BEI) a dezvăluit rezultatele Sondajului său anual de investiții în România, în cadrul unui eveniment organizat împreună cu Banca Națională a României. Sondajul arată că, în medie, firmele din România au ieșit din pandemie într-o formă relativ bună și au folosit criza ca pe o oportunitate de schimbare.

Sondajul BEI a vizat peste 12 000 de întreprinderi din Uniunea Europeană și 800 de firme din SUA

Discursul principal al vicepreședintelui BEI, Lilyana Pavlova, și cel al guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, precum și prezentarea directorului departamentului economic al BEI, Debora Revoltella, au evaluat starea economiei românești, percepțiile întreprinderilor cu privire la provocările cu care se confruntă și oportunitățile apărute în contextul tranziției verzi.

Firmele românești au devenit mai digitale, au dezvoltat mai des produse noi și și-au scurtat lanțurile de aprovizionare. Acum folosesc tehnologii digitale avansate la fel de des ca în Statele Unite și UE, conform rezultatelor EIBIS.

Cu toate acestea, în fața noilor șocuri, vulnerabilitatea persistă. Firmele românești sunt mai susceptibile să sufere din cauza costurilor ridicate ale energiei și a înăspririi condițiilor de finanțare. În general, firmele au o perspectivă negativă asupra viitorului, în special în ceea ce privește climatul economic. Accesul la finanțare este îngrijorător. Proporția firmelor românești care au declarat că se confruntă cu constrângeri de finanțare (15,2 %) depășește media UE (6,2 %) și este cel mai ridicat procent înregistrat până acum pentru România în seria Sondajului BEI.

„Mediul economic actual din România face ca investițiile publice și private în energie regenerabilă să fie extrem de rentabile. Sprijinul politic în Europa trebuie să se asigure că implementarea unor astfel de investiții nu durează prea mult, pentru a menține competitivitatea pe piața globală”, a declarat directorul departamentului economic al BEI, Debora Revoltella. „Utilizarea tuturor finanțărilor disponibile României, inclusiv a fondurilor UE din cadrul Mecanismului de Redresare și Reziliență, al Invest EU și al programelor operaționale 2021-2027 este esențială. Combinarea resurselor disponibile de granturi ale UE cu împrumuturi, capitaluri proprii, resurse proprii sau alte forme de instrumente financiare va fi crucială pentru a promova o economie mai ecologică în România și capacitatea acesteia de a se baza pe resurse energetice sigure și previzibile. Există, de asemenea, o mare nevoie ca firmele și autoritățile publice să abordeze lipsa de personal calificat și de finanțare necesare pentru tranziția ecologică”, a completat Debora Revoltella.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a declarat: ”Felicit BEI pentru implicarea și susținerea constantă pentru angajarea tuturor părților interesate din România, prin această serie de evenimente. A devenit deja o tradiție, aceasta fiind ce-a de-a șeasea conferință pe care o găzduim și co-organizăm împreună. România și BEI au un lung istoric de parteneriat fructuos, care a generat proiecte în sectoare importante ale economiei. Am încrederea că vom continua să construim pe baza acestui parteneriat important, abordând provocările și oportunitățile în continuă schimbare. […] În contextul actual, mixul echilibrat de politici macroeconomice și implementarea de reforme structurale, inclusiv prin utilizarea fondurilor europene care să stimuleze potențialul de creștere pe termen lung sunt esențiale pentru menținerea stabilității macroeconomice și întărirea capacității economiei românești de a face față unor evoluții adverse.”

Patru din cinci firme românești chestionate în EIBIS au identificat disponibilitatea de personal calificat ca un obstacol în calea investițiilor. Lipsa de personal calificat a fost o problemă în special la firmele de producție industrială (87 %) și de infrastructură (81 %).

Sondajul arată că aproape 69 % dintre firmele din România raportează că evenimentele meteorologice le-au afectat negativ activitatea. Aproape jumătate dintre firmele românești (49 %) au dezvoltat sau au investit deja în măsuri de consolidare a rezistenței la riscurile fizice cauzate de schimbările climatice. Această rată este substanțial mai mare decât media UE (33 %) și este în concordanță cu pierderile mai mari percepute din cauza evenimentelor climatice extreme.

Criza energetică a amplificat îngrijorările cu privire la creșterea prețurilor la energie, 90 % dintre firme menționând costurile energiei drept preocupare pentru investiții pe termen lung. Aproximativ 35 % dintre firmele din România au investit în îmbunătățirea eficienței energetice în ultimul an, aproape de media UE de 40 %.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY