Cum influențează schimbările climatice agricultura din Transilvania

Trimite și altora

Schimbările climatice apărute în ultimii ani în Transilvania au determinat apariția unor hibrizi sau soiuri de plante mai bine adaptate la noile condiții. Este vorba, de exemplu, de cereale care rezistă mai bine la perioade mai lungi de secetă și la temperaturi mai ridicate. Aceste soiuri noi au fost dezvoltate de cercetătorii de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și de la Stațiunea de Cercetări Agricole Turda.

Schimbările climatice sunt o realitate în Transilvania. Observațiile realizate în ultimele decenii de către specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și de cei ai Stațiunii de Cercetări Agricole din Turda confirmă acest lucru. Drept urmare, acești cercetători au dezvoltat noi soiuri sau hibrizi de plante care rezistă mai bine în noile condiții climatice. Astfel, ei recomandă, de exemplu, înlocuirea soiului de triticale Arieșana cu noul soi, botezat Ariadna, dezvoltat tocmai din primul soi. La fel stau lucrurile și în cazul porumbului, unde noul soi Turda 850 este mai bine adaptat decât vechiul hibrid Turda 800.

Schimbările climatice au schimbat și agricultura. De exemplu, în podgoria de la Ciumbrud, de lângă Aiud, de pe Valea Mureșului, au fost plantate și soiuri negre, după ce proprietarii podgoriei au văzut că încălzirea climei a dus la apariția de migdali sălbatici în această zonă a Transilvaniei. Pe Valea Mureșului există un microclimat specific, deoarece apa râului este încălzită de termocentrala de la Iernut, ceea ce înseamnă că în aval de aceasta există o climă mai blândă decât în amonte. În aceste condiții, specialiștii în viticultură spun că în anumite zone din sudul Transilvaniei, în curând, s-ar putea să avem o climă prea caldă pentru anumite soiuri albe de calitate, precum Rieslingul. În aceste condiții, ei au recomandat plantarea acestor soiuri mai la nord în Transilvania. Așa au apărut plantații de Riesling de bună calitate în podgorii noi sau replantate, precum cea de la Vatra Roșie de lângă Gherla sau cea de lângă Turda.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY