Cererea de muncitori pentru service-urile din Cluj a crescut constant în ultimii ani. Și aceasta pentru că a crescut foarte mult numărul de mașini aflate în posesia clujenilor. Deficitul de muncitori din service-urile clujene este acoperit parțial cu angajați aduși din Asia.
Ultimii ani au adus o creștere constantă a numărului de mașini aflate în circulație în Cluj. Potrivit datelor centralizate de Primăria Cluj-Napoca, în oraș, în anul 2021, erau înmatriculate 170.000 de autovehicule, dintre care 134.000 de automobile. La acestea trebuie adăugate mașinile aflate în proprietatea unor firme de leasing înregistrate în București sau Ilfov, dar care se află în folosința clujenilor.
De asemenea, mai trebuie adăugate mașinile înmatriculate în alte județe, care sunt folosite de studenți. Există și mașini aflate în tranzit. Toate aceste mașini au nevoie de întreținere și de reparații. De aceea, a crescut cererea pentru serviciile oferite de service-urile auto, deci a crescut și numărul de slujbe oferite de companiile din domeniu. În condițiile în care rata șomajului în Cluj-Napoca este mai mică de 1 la sută, multe companii au început să recruteze muncitori din afara orașului. Însă când și această sursă de angajați a fost epuizată, au început să aducă muncitori din străinătate, inclusiv din Asia. De exemplu, un service de pe strada Constantin Brâncuși se bazează pe muncitori din Sri Lanka. Un alt service, din zona Gării, are muncitori din Vietnam, iar un al treilea service, din zona industrială a cartierului Someșeni, are muncitori din Pakistan. Angajatorii români spun că sunt mulțumiți de muncitorii asiatici, care sunt foarte serioși și competenți. Cei mai mulți dintre ei comunică în limba engleză, însă sunt și angajați care au început să învețe limba română.