Clujul continuă să atragă investiții consistente în domeniul IT, în contextul în care este considerat drept principalul pol al industriei software din România. Însă, în ultimii ani, modelul de dezvoltare a afacerilor s-a schimbat.Vin tot mai puține companii care fac outsourcing și tot mai mulți investitori interesați de programe și aplicații originale, protejate de drepturi de autor. De asemenea, la Cluj există un număr tot mai mare de start-up-uri tehnologice, iar orașul Cluj-Napoca a fost declarat de mai multe publicații străine drept cel mai prietenos loc din România cu start-up-urile.
Datele oficiale arată că Clujul este orașul cu cea mai mare densitate de start-up-uri tehnologice din România. Cele mai multe sunt specializate pe producția de aplicații informatice. Aceste start-up-uri atrag investitori instituționali din Uniunea Europeană și din Statele Unite ale Americii, dar și din alte zone ale lumii. În ultimul an, au fost câteva zeci de investiții interesante. Companii străine au investit în start-up-uri care produc aplicații pentru domenii cum ar fi cel bursier, pentru medicină sau pentru organizarea timpului liber. Investitorii străini sunt atrași de competențele tehnice ale tinerilor români, spune omul de afaceri american Robert Wizer, care a investit în mai multe start-up-uri la Cluj.
Există un mare potențial pentru a atrage noi investitori, dar proprietarii start-up-urilor trebuie să învețe cum să își prezinte afacerea unor oameni de afaceri interesați, spune consultantul Adrian Olaru.
În prezent, în Cluj există aproximativ 22.000 de persoane care lucrează în domeniul producției de software.