Universitatea Babeș-Bolyai a anunțat crearea unui Centru Regional Nord-Vest de Orientare în Cariera de Cercetare (UBB CORE). Centrul este finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), prin Componenta de cercetare 9, Investiția 10 – Înființarea și susținerea financiară a unei rețele naționale de opt centre regionale de orientare în carieră, potrivit ClujToday.ro.
Practic, prin intermediul acestui proiect, banii europeni sunt utilizați pentru a face cariera de cercetător științific mai atractivă și pentru a spori cantitatea de cunoaștere generată de cercetătorii științifici. Proiectul de la Cluj este parte a ERA Talent Platform, program coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. În acest proiect, pe lângă reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, vor fi implicați și colaboratori care activează în cadrul Universității din Oradea.
Aria geografică pe care o va deservi UBB CORE este reprezentată de județele Cluj, Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare și Sălaj, care compun Regiunea de Nord-Vest. Centrul va oferi servicii către universități, institute de cercetare, pentru componentele mediului de afaceri și actorilor publici implicați în actul de cercetare, precum și tuturor rezidenților din Regiunea de Nord-Vest care sunt interesați să obțină consultanță în carieră în domeniul cercetării științifice.
Astfel, UBB CORE va oferi servicii de consultanță pentru studenții de la ciclurile de studiu Licență, Masterat sau Doctorat, pentru cercetătorii științifici aflați la început de drum, dar și pentru cei care au acumulat experiență și au nevoie de sprijinul experților din cadrul Centrului Regional.
Aceștia vor intermedia contactele tinerilor cercetători cu mari personalități ale lumii științifici. Unii dintre aceștia sunt cercetători de talie mondială, care au acceptat să îi ajute pe mai tinerii lor colegi din Regiunea de Nord-Vest a României.
Acest proiect va oferi resurse pentru cercetarea științifică, inclusiv accesul la baze de date științifice, precum și la publicații științifice de prestigiu din întreaga lume. Echipa UBB CORE va organiza evenimente internaționale dedicate cercetătorilor științifici și va susține integrarea tinerilor cercetători din cele șase județe transilvănene în spațiul academic european. O altă misiune asumată de reprezentanții UBB CORE este promovarea științei în societate și, prin această metodă, creșterea interesului tinerilor și adolescenților pentru oportunitățile de carieră oferite de domeniul cercetării științifice.
Practic, prin intermediul acestui proiect, tinerii cercetători vor primi acces la resurse valoroase, care le vor permite să își îmbunătățească performanțele legate de munca științifică. De asemenea, acest proiect face parte din eforturile universității clujene de a fi consacrată drept un universitate world class. ”Există trei dimensiuni ale acestui statut de tip world class: performanță academică, cercetare științifică de înaltă calitate și oferirea de servicii pentru comunitate”, a spus rectorul Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.
Acest proiect este derulat în principal de Universitatea Babeș-Bolyai, care este cea mai veche, cea mai mare și cea mai bine cotată instituție de învățământ superior din România. Universitatea a fost fondată în anul 1581, de către Regele Poloniei, Ștefan Bathory, care era și Principe al Transilvaniei. La început, universitatea funcționa sub forma unui Colegiu Iezuit, iar primii profesori au venit de la Universitatea din Vilnius, în frunte cu primul rector, Jakob Wujek, cel care a tradus Biblia în limba polonă.
Potrivit metarankingurilor naționale, alcătuite în baza celor mai relevante rankinguri internaționale, Universitatea Babeș-Bolyai este, de șapte ani, prima din România. Este singura universitate românească ce a primit cinci stele în clasamentul QS. În prezent, universitatea clujeană are 84 de unități de cercetare-dezvoltare-inovare acreditate la nivel de universitate, din care 23 de excelență (alături de 100+ la nivel de facultăți), ceea ce confirmă profilul UBB de „researchintensive university”.
O altă performanță a fost includerea Universității Babeș-Bolyai în clasamentul The World’s Top Ranking 2%, realizat de Universitatea Stanford, împreună cu Editura Elsevier și SciTech Strategies, în funcție de impactul cercetărilor din anul 2020 și în funcție de impactul cercetărilor de-a lungul întregii cariere. În această clasificare se regăsesc numeroase cadre didactice/cercetători din UBB (peste 11 in fiecare an din ultimii trei) în fiecare dintre aceste categorii.
Universitatea clujeană este parte a rețelei europene EUTOPIA, care este una dintre cele mai prestigioase metauniversități create la inițiativa Comisiei Europene. Universitatea Babeș-Bolyai are 22 de facultăți, precum și cinci limbi de studiu: română, maghiară, germană, engleză și franceză. Ea are cea mai complexă structură de studii teologice din Europa: patru facultăți de teologie (ortodoxă, greco-catolică, romano-catolică și protestantă), precum și un Institut de Studii Iudaice.
O direcție majoră asumată de conducerea Universității Babeș-Bolyai este specializarea inteligentă InfoBioNano4Health. Universitatea clujeană derulează numeroase proiecte în cadrul European Institute of Innovation and Technology.
[…] Practic, prin intermediul acestui proiect, banii europeni sunt utilizați pentru a face cariera de cercetător științific mai atractivă și pentru a spori cantitatea de cunoaștere generată de cercetătorii științifici. Proiectul de la Cluj este parte a ERA Talent Platform, program coordonat de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. În acest proiect, pe lângă reprezentanții Universității Babeș-Bolyai, vor fi implicați și colaboratori care activează în cadrul Universității din Oradea, potrivit ClujInsider.ro. […]