Satul Sic, una dintre cele mai frumoase destinații de vacanță din Transilvania

Trimite și altora

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Transilvania este satul Sic. Este o comunitate care păstrează o biserică ridicată încă de pe vremea Cruciadelor. De asemenea, sunt păstrate vechi tradiții, inclusiv un port popular unic.

Originile satului Sic se pierd în negura Evului Mediu. Localnicii s-au stabilit în acest loc pentru a exploata sarea, care era unul dintre cele mai apreciate minerale, deoarece era esențial pentru conservarea mâncării. Localitatea a fost atestată documentar în 1291, iar Regele Matia Corvin i-a acordat, în 1471, privilegiul de a organiza un târg.

Drept urmare, Sicul a prosperat, iar localnicii au putut ridica una dintre cele mai frumoase biserici din Transilvania. În perioada Reformei protestante, cei mai mulți dintre sicani au adoptat calvinismul. Însă înflorirea localității a fost întreruptă de invazia tătară din 24 august 1717, chiar în ziua Sfântului Bartolomeu.

Năvala a fost atât de cumplită, încât au mai supraviețuit doar 100 de locuitori. Aceștia s-au legat cu jurământ să reconstruiască satul și să postească în fiecare an în 24 august, în amintirea celor uciși de tătari. De aceea, în fiecare an, de Sfântul Bartolomeu, sicanii își iau frumoasele costume tradiționale, cu mâneci bufante, pliate ca un burduf de acordeon. Bărbații poartă și niște vestoane azurii, cu bumbi din alamă galbenă.

Turiștii care ajung la Sic în această perioadă pot admira și stufărișurile care alcătuiesc o adevărată Deltă interioară a Transilvaniei, precum și muzeul cizmelor. Un element distinctiv al Sicului este faptul că străzile satului nu poartă nume, ci numere, precum acelea din New York.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY