
Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Munții Apuseni este satul Rimetea. Este vorba de un sat locuit preponderent de secuii care au rămas din Evul Mediu în această parte a Transilvaniei. Rimetea este faimos datorită arhitecturii sale, care l-au făcut să fie inclus pe lista tentativă a UNESCO. De asemenea, este cunoscut datorită unei legende locale care spune că Rimetea ar fi singurul loc din lume unde soarele răsare de două ori într-o zi.
Satul Rimetea este considerat drept perla turistică a Munților Trascăului. Localnicii spun că aici soarele răsare de două ori într-o zi. Într-adevăr, soarele, după ce se ivește de dincolo de orizont, se ascunde o perioadă după masivul izolat Piatra Secuiului, apoi răsare din nou. Însă ceea ce a făcut din Rimetea o destinație turistică faimoasă este arhitectura deosebită a satului. În Evul Mediu, Rimetea era o localitate care avea rangul de oppidum, unde era prelucrat fierul extras din Munții Trascăului. La un moment dat, în Rimetea funcționau 17 forje. Negustorii din localitate vindeau armele și uneltele fabricate pe plan local în toată Europa Centrală, până în Praga și Viena. Însă, spre sfârșitul secolului al XVIII-lea, un incendiu a pornit de la o forjă și a mistuit întreaga localitate. Tragedia nu i-a descurajat pe localnicii din Rimetea. Ei și-au reconstruit casele într-un stil unitar. Bogații și-au construit locuințele în partea de sus a satului, acolo unde își aveau casele proprietarii de forjerii și negustorii. În partea de jos și-au construit case ceva mai mici, dar la fel de frumoase, angajații lor. Aceste case sunt văruite în alb, au frontoane înalte și, vara, mușcate roșii la ferestrele cu lemnăria vopsită în verde. În piața centrală a satului, în imediata apropiere a bisericii unitariene înconjurată de un zid ca de cetate, au fost amenajate vaioare. Este vorba de bazine dreptunghiulare, pline cu apa cristalină a izvoarelor de munte, care pot fi folosite pentru a stinge orice incendiu ar amenința din nou casele localnicilor. Forjele din Rimetea au fost însă închise de multă vreme, din cauza concurenței pe care le-o făceau uzinele siderurgice din sudul Transilvaniei. Acum, Rimetea a devenit o localitate turistică ce îi atrage pe oaspeții din întreaga lume.
Alți turiști vin pentru că relieful specific satului transformă Rimetea într-un paradis al amatorilor de parapantă și escaladă, după cum spun localnicii.
Frumusețea arhitecturii a dus la includerea satului Rimetea pe lista tentativă a UNESCO. De asemenea, pentru grija cu care și-au renovat casele care au statutul de monument istoric, sătenii din Rimetea au primit medalia Europa Nostra acordată de Comisia Europeană.