Sâncraiu, una dintre cele mai frumoase destinații turistice din Transilvania

Trimite și altora
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Una dintre cele mai frumoase destinații turistice din județul Cluj este reprezentată de satul Sâncraiu. Este vorba de una dintre cele mai pitorești sate din Țara Călatei, locul unde marele poet maghiar Ady Endre a compus versuri care sunt recitate și azi.

Satul Sâncraiu este situat la poalele Munților Apuseni, pe Valea Călatei. Satul este renumit pentru faptul că și-a conservat arhitectura, iar casele, ale căror fațade sunt, de multe ori, împodobite cu o adevărată dantelărie de lemn, arată ca pe vremea străbunicilor. În centrul localității se află o colină, pe care a fost construită o biserică reformată, înconjurată de un zid ca de cetate.

Biserica albă nu are, potrivit tradiției protestante, nici o icoană însă tavanul ei este alcătuit din casete din lemn pictat cu motive tradiționale din această parte a Transilvaniei, care conferă monumentului o frumusețe aparte. Pe această colină, marele poet maghiar Ady Endre, prietenul poetului român Octavian Goga, a compus unele dintre cele mai frumoase versuri din literatura universală. Satul este renumit, de asemenea, pentru zecile de mii de trandafiri cultivați de localnici, care împodobesc străzile și grădinile din Sâncraiu.

În sat, există mai mult de 40 de pensiuni. Unele sunt amenajate în clădiri mai vechi de două secole. De asemenea, există mai multe parcuri și monumente care celebrează personalitatea lui Ady Endre sau a Sfântului Rege Ștefan, cel care a dat și numele maghiar al satului. Traseele spre monumente sunt indicate cu indicatoare pirogravate în lemn. Satul, majoritar maghiar, este renumit pentru prăjitura locală, Găluștele de Aur, pregătite cu dulceață de prune și cu nucă, dar și pentru festivalurile sale, organizate mai ales toamna, după culesul strugurilor sau al măceșelor.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY