Tot mai mulți români mizează pe pompele de căldură

Trimite și altora

Creșterea prețurilor la energie și preocuparea tot mai mare pentru utilizarea unor surse sustenabile de energie au generat un interes tot mai mare pentru pompele de căldură.

Eficiența ridicată, rentabilitatea investiției pe termen lung și impactul redus asupra mediului sunt principalele motive pentru care tot mai mulți români consideră că merită să investească în pompe de căldură de înaltă calitate, arată datele unui studiu recent GfK, inițiat de Daikin Central Europe în România și în alte opt țări din Europa Centrală și de Est (ECE). Pentru că sunt o soluție de până la patru ori mai eficientă decât centralele termice pe gaz, pompele de căldură devin alegerea preferată pentru încălzirea casei, atât în rândul respondenților care planifică în viitorul apropiat achiziția unei proprietăți, cât și printre cei care caută să înlocuiască echipamente de încălzire existente.

Fiecare kilowatt de energie electrică utilizat de o pompă de căldură generează între 3 și 4 kilowați de căldură regenerabilă din aer, ceea ce reprezintă o sporire a eficienței cu 300-400% și, implicit, o reducere semnificativă a costurilor anuale pentru încălzire, conform specialiștilor. Dacă pentru respondenții din România eficiența ar fi principalul beneficiu pentru care ar alege instalarea unei pompe de căldură, în Austria, 45 % dintre respondenți au menționat pompele de căldură ca fiind sistemul lor de încălzire preferat deoarece sunt ecologice, asigură economie de energie și sunt ieftine. Pentru 40% dintre respondenții polonezi un argument puternic pentru o astfel de alegere este respectarea mediului, iar cei mai mulți dintre respondenții cehi (35%) și slovaci (29%), ar prefera o pompă de căldură datorită economiei oferite de această tehnologie și caracteristicile de economisire a energiei. 

Prețul este principalul argument convingător în rândul a 59% dintre respondenții din Slovenia, care preferă o pompă de căldură ca sistem de încălzire pentru viitor, pe când în Croația, în afară de prețul rezonabil, pentru 33% dintre respondenți există și așteptarea ca aceasta să fie ecologică. Preferințele sunt uniforme în Ungaria. 24% dintre respondenți preferă o pompă de căldură ca soluție de încălzire datorită impactului redus asupra mediului și eficienței în materie de costuri, în timp ce 23% preferă în continuare centralele termice pe gaz datorită prețului și confortului oferit. La polul opus, în Bulgaria, aparatele de aer condiționat reprezintă cel mai popular sistem de încălzire și răcire (51% dintre respondenți), iar în România, 50% dintre respondenți ar opta în continuare pentru o centrală termică pe gaz, datorită accesului facil la rețea și prețurilor plafonate.

Dincolo de contextul viziunii strategice pe termen lung adoptate de Comisia Europeană referitoare la impactul asupra climei, un stimul important pentru creșterea cererii de pompe de căldură este reprezentat de înlocuirea centralelor termice existente. Aceleași date GfK arată că intenția cea mai puternică de a trece de la centralele termice pe gaz la pompe de căldură este în Austria, dar și în Polonia, pompele de căldură se dovedesc a fi în viitor un înlocuitor eficient pentru termoficarea centralizată. Și în Cehia, Slovacia, Croația, Slovenia, Ungaria și România, preferința pentru pompele de căldură este în creștere, spre deosebire de Bulgaria, unde această tehnologie este cel mai puțin populară.

„Pompele de căldură reprezintă una dintre tehnologiile cheie pentru a realiza tranziția energetică în Europa, prin urmare, în multe dintre piețele europene, guvernele oferă stimulente și subvenții atractive pentru a face mai ușor pentru proprietarii de locuințe procesul de înlocuire a vechilor sisteme de încălzire, cu petrol și gaz sau pe bază de alți combustibili fosili poluanți. Daikin își consolidează poziția de lider în piața pompelor de căldură, atât prin investiții în extinderea capacităților de producție, cât și prin extinderea continuă a gamei de sisteme de acest tip. De altfel, noua noastră campanie de brand, Exact cum îți place, pune în prim plan nevoile individuale cu privire la confortul de acasă, în ceea ce privește încălzirea, răcirea, aerul curat din interior și prepararea apei calde menajere”, spune reprezentantul firmei care produce pompele de căldură, Daniel Vasile.

Piața pompelor de căldură, care a crescut într-un ritm constant în perioada 2010 – 2020, a accelerat pe fondul introducerii Green Deal și sub influența planului REPowerEU și a atins 1,6 milioane de unități instalate în 2022 în Uniunea Europeană. Tendința ascendentă va continua și în următorii ani, subliniază experții, care estimează că în Europa vor fi instalate 14 milioane de unități până în 2030, dintre care aproximativ 10 milioane vor fi de tip aer-apă. Astfel, 7 din 10 locuințe la nivel european vor fi dotate cu o pompă de căldură, comparativ cu 2 din 10 în prezent. 

Studiul GfK referitor la comportamentul de cumpărare și de luare a deciziilor cu privire la sistemul de încălzire preferat al proprietarilor de case și al celor care planifică o achiziție/renovare, în viitorul apropiat, a fost desfășurat în mai 2023, pe un eșantion de 1.000 de respondenți din fiecare țară – în Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Polonia, Bulgaria, Croația, Slovenia și Ungaria. Majoritatea respondenților locuiesc în familii cu doi până la patru membri, au studii superioare și se încadrează în intervale de venituri superioare.

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY