Multe dintre pensiunile din Munții Apuseni sunt ocupate deja, cu o lună înainte de Crăciun. Însă sunt și proprietari de pensiuni care își caută în continuare clienți. Fără excepție, însă, proprietarii de pensiuni pregătesc meniul din care nu trebuie să lipsească preparatele din carne de porc, prăjiturile tradiționale, vinul și pălinca. Există și proprietari de pensiuni și hoteluri care spun că latura materială trebuie îmbinată cu cea spirituală, de aceea ei fac, mai ales, în această perioadă, și acte de caritate.
Una dintre cele mai căutate zone este Mărișelul. Acolo s-a deschis cea mai nouă pârtie de schi. De asemenea, turiștii sunt atrași de colindele aparte cântate în această zonă, spune etnologul Răzvan Roșu.
Pentru seara de Crăciun, multe dintre pensiuni vor avea focuri de tabără, petreceri cu muzică, dar și colindători care vor fi răsplătiți cu colaci, mere, nuci, dar și cu dulciuri și bani.