Nunțile în stil tradițional revin la modă

Trimite și altora

 

 

 

 

 

 

 

 

Una dintre tendințele care s-au manifestat pe piața clujeană a evenimentelor a fost celebrarea acestora în stil tradițional. De mare trecere se bucură petrecerile organizate în hanuri ori în șuri, în care participanții sunt sfătuiți să se îmbrace în costume naționale.

Ultimul an a adus o preferință tot mai accentuată pentru nunțile și botezurile în stil tradițional. În condițiile în care tot mai multe personalități au decis să promoveze reîntoarcerea la tradiții autentice, au apărut și organizatorii de evenimente care se ocupă de nunți și botezuri în acest stil.

Ceremoniile religioase sunt organizate în biserici vechi sau care au o semnificație deosebită pentru membrii diferitelor comunități religioase din Transilvania. Este vorba de biserici de piatră gotice sau baroce pentru romano-catolici sau protestanți, ori de bisericuțe de lemn în stil tradițional românesc ori biserici de piatră baroce, pentru ortodocși și greco-catolici. Participanții la aceste ceremonii sunt încurajați să vină îmbrăcați în costume naționale. Acestea pot fi procurate de la târguri de artizanat organizate în zone precum Piața Avram Iancu din Cluj.

La mesele festive care urmează sunt servite vinuri, bere artizanală sau pălincă din Transilvania, feluri tradiționale de mâncare, precum și fructe locale. Sunt preferate ciorbe precum cea de porc cu tarhon ori cea țărănească de vită, lucicoș cu varză și costiță, gulaș de vită, de oaie sau de porc, balmoș cu ciuperci de pădure, sarmale, berbecuți ori viței la proțap, iar la desert sunt pregătite plăcinte, palaniețe, linzere, tăiței cu nucă și scorțișoară sau celebra budincă cu brânză dulce și stafide, numită vargabeles. Nu lipsesc nici felurile locale: varză a la Cluj, ciorbă armenească de huruth în Gherla sau friptura din carne de porc din rasa Mangaliță, frăgezită în lapte, la Turda.

Experții în gastronomie remarcă faptul că, în această parte a Transilvaniei, tradițiile gastronomice românești, maghiare, germane și armenești se împletesc armonios. Unele petreceri sunt organizate în restaurante tradiționale, în hanuri sau în șuri. Muzica, bineînțeles, este și ea tradițională. Uneori, sunt interpretate și fragmente de muzică clasică sau rock, însă, în general, de la asemenea petreceri sunt cu totul excluse manelele sau muzica balcanică.

Foto: Epoch Times

Comments

comments

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY