După lungile decenii de comunism, în care conducătorii Clujului au construit sute de blocuri cenușii, și după trei decenii de tranziție, în care noile cartiere au fost presărate cu construcții de un gust îndoielnic, arhitecții clujeni încearcă să reinventeze specificul local. Arhitectura tradițională din Transilvania reprezintă sursa lor principală de inspirație. Este vorba de construcțiile de lemn din Munții Apuseni, de casele din apropierea lacurilor din zona de Câmpie a Transilvaniei sau de construcțiile din piatră de Viștea. Toate aceste elemente pot contribui la definirea unui stil aparte, este de părere arhitectul Horațiu Răcășan.
Eforturile arhitecților sunt privite cu simpatie, pentru că ele pot duce, în final, și la dezvoltarea turistică a comunităților, spune artistul Emil Aluaș, fondatorul Fundației Pro West.
În efortul de conturare a unui specific arhitectural local sunt implicate și organizații precum Ordinul Arhitecților din Transilvania sau Facultatea de Arhitectură a Universității Tehnice.