Care sunt sursele de inspirație pentru conturarea unui stil arhitectural local

Trimite și altora

Arhitecții clujeni caută se reînvie arhitectura tradițională, care este privită ca sursă de inspirație pentru conturarea unui specific local. Ei sunt inspirați de casele de lemn din Munții Apuseni, de acoperișurile de stuf din zona lacurilor de pe Câmpia Transilvaniei, dar și de creațiile vechilor meșteri pietrari din Viștea.

După lungile decenii de comunism, în care conducătorii Clujului au construit sute de blocuri cenușii, și după trei decenii de tranziție, în care noile cartiere au fost presărate cu construcții de un gust îndoielnic, arhitecții clujeni încearcă să reinventeze specificul local. Arhitectura tradițională din Transilvania reprezintă sursa lor principală de inspirație. Este vorba de construcțiile de lemn din Munții Apuseni, de casele din apropierea lacurilor din zona de Câmpie a Transilvaniei sau de construcțiile din piatră de Viștea. Toate aceste elemente pot contribui la definirea unui stil aparte, este de părere arhitectul Horațiu Răcășan.

Eforturile arhitecților sunt privite cu simpatie, pentru că ele pot duce, în final, și la dezvoltarea turistică a comunităților, spune artistul Emil Aluaș, fondatorul Fundației Pro West.

În efortul de conturare a unui specific arhitectural local sunt implicate și organizații precum Ordinul Arhitecților din Transilvania sau Facultatea de Arhitectură a Universității Tehnice.

Comments

comments

SHARE
Previous articleCâtă hrană aruncă românii în fiecare an
Next articleO nouă șosea va lega Floreștiul de Cluj-Napoca
ClujInsider.ro este o publicație dedicată mediului de afaceri clujean. Publicația noastră își propune să reflecte cât mai fidel și cu o acuratețe cât mai mare evoluțiile din economia locală. ClujInsider.ro oferă știri și analize care acoperă subiectele de business. Redacția ClujInsider.ro este formată din jurnaliști cu experiență de cel puțin 20 de ani, care promovează bunele practici în domeniul mass-media.

Nu sunt comentarii

LEAVE A REPLY